Українські шахісти проводять успішний грудень

Українські шахісти проводять успішний грудень

Укрінформ
Найкращим з українських гросмейстерів у грудні 2024-го став славетний 55-річний Василь Іванчук, який виступив на європейському чемпіонаті зі швидких шахів у Загребі. 

Загалом у змаганні взяли участь 559 шахістів, серед них 11 українців, передає Укрінформ. 

Василь не дуже добре стартував, втратив пункти у другому турі із доволі слабким шахістом. Та потім наш ветеран став  крушити усіх поспіль. Із третього раунду по одинадцятий українець втратив лише пів очка. І все ж таки Іванчук на пів пункти відставав від чинного чемпіона континенту з цієї дисципліни чеха Давида Навари.

В особистому двобії львів’янину не вдалося перемогти чеха - нічия. А перемога в останньому турі над Рауфом Мамедовим з Азербайджану принесла Василю у бліці срібну медаль. Навара став чемпіоном удруге поспіль. 

42-е місце - цілком пристойний результат для 14-річного киянина Ігоря Самуненкова.    

А от у рапіді досягнення українців були скромнішими. 14-е місце дісталося Сергію Федорчуку (8,5 очка), по 7 очок набрали Іванчук та Самуненков.

У Лондоні пройшов традиційний турнір Chess Classic. Щоправда, раніше це був величезний шаховий фестиваль, а цього року - турнір за коловою системою за участю десяти гросмейстерів. Пам’ятаєте, як у березні українець Андрій Волокитін обіграв у товариському матчі багаторічного лідера англійських шахів Майкла Адамса? Це справило враження на британців, і вони запроcили Андрія. І він зіграв досить успішно - 5 очок з 9ти (розділив третє-четверте місця). А переможцем став саме 52-річний Адамс - 6 пунктів.

І ще один українець – лідер наших шахів за рейтингом Павло Ельянов (2691) - виступає на турнірі Гран-мастерс в Ченнаї (Індія). Це колове змагання 8-х дуже сильних гросмейстерів. 

Читайте також: Жіноча збірна України з шахів стала четвертою на Євро у Будві

Павло розпочав дуже потужно. Він чорними взяв гору над рейтинг-фаворитом турніру Пархамом Магсудлу з Ірану  (2742). Та потім - несподівана поразка від Санана Сюгірова, який представляє Угорщину. А після низки нічиїх харків’янин здобув перемогу над Олександром Предке. Він грає за Сербію. За два тури до кінця Павло має 3 очки з 5-ти. Він ділить друге-третє місця і відстає від індійського гросмейстера Доммараджу Гукеша на пів очка.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.     

Фото: ukrinform.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-