Як Антон Коробов сам віддав перше місце на шаховому турнірі у Вейк-ан-Зеє

Як Антон Коробов сам віддав перше місце на шаховому турнірі у Вейк-ан-Зеє

Укрінформ
Перший великий шаховий турнір 2024 року за традицією відбувся у нідерландському містечку Вейк-ан-Зеє

Утім, українських любителів шахів більше цікавив турнір В, в якому брав участь один із найкращих наших гросмейстерів Антон Коробов.

На жаль, давно вже ми не бачимо українських шахістів у турнірі А. Проте, перемога в змаганнях В давала змогу наступного року потрапити до еліти. І, треба сказати, що Антон цілком заслуговував на це. Проте він втратив по ходу справи стільки «вірних» очок, як ніхто інший з учасників.

Вирішальною виявилася партія 8-го туру проти 17–річного індійського шахіста Леона Люка Мендонки. Коробов грав просто чудово, начисто переграв білими суперника у французькому захисті. І, якщо б наш земляк зробив вірний 28-ий хід, його перевагу комп’ютер оцінював би в +8, що приблизно означає зайвого ферзя. 

Та Антон розгубився, спочатку випустив перевагу, а потім втратив і нічию. Цей програш коштував йому першого місця. 

Якраз на одне очко Коробов відстав від індійського гросмейстера, який і став переможцем турніру. Отож, перше місце посів саме Мендонка - 9,5 очка з 13-ти, а Коробов набрав 8,5 очка і розділив четверте-п’яте місця.

До речі, дуже прикрою також стала втрата пів очка Коробова проти голландця Ервіна Л’Амі, в той момент, коли Ервін був лідером. На жаль, українець пройшов повз нескладний виграш і закінчив партію унічию. 

Читайте також: Шахи: українці здобули лише один приз на вісьмох на «швидких» чемпіонатах світу

Надзвичайно запеклою була боротьба у турнірі А. Зазначимо, що там грали обидва чемпіона світу (серед  жінок та чоловіків) китайці Ю Веньцзюй та Дін Ліжень, дворазовий переможець двох останніх турнірів претендентів Ян Непомнящий (під прапором ФІДЕ). Але не вони робили погоду. Найкращими були азійські шахісти Нодірбек Абдусатторов (Узбекистан), Доммараджу Гукеш (Індія), Вей І з Китаю та господар змагань Аніш Гірі. Вони набрали по 8,5 очка з 13-ти. У додатковому тайбрейку щастя посміхнулося Вей І, який і став переможцем турніру.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.      

Фото: FIDE.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-