Марк Фейгін, громадський захисник Романа Сущенка
Думаю, під час ЧС-2018 до Романа прийдуть оперативники ФСБ з якимись пропозиціями
04.06.2018 20:26

У понеділок, 4 червня, було винесено вирок нашому колезі по Укрінформу Роману Сущенку - 12 років колонії суворого режиму.

Треба сказати, що уся ця дивна справа, закрита через оголошену в ній «державну таємницю», йшла нерівно, криво, зигзагами. Вона то прискорювалася, то сповільнювалася, на що, мабуть, впливали якісь невідомі нам резони російської влади. Так було і в самому фіналі – пауза в місяць між двома останніми засіданнями. Зате після цього – строк, відведений на підготовку і написання вироку – лише чотири робочих дні.

Намагаємося розібратися в деталях заключного етапу «справи Сущенка» з його громадським захисником Марком Фейгіним.

БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО КОРОТКИЙ СТРОК ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ВИРОКУ

- Можете розповісти деякі репортажні подробиці сьогоднішнього засідання Мосміськсуду?

- Воно почалося з запізненням, втім, невеликим – близько 15:40. Спочатку впустили фотографів, які одразу ж кинулися знімати Романа, слідом – інших журналістів. Але тут ще лишалися запитання, що, як буде далі. Чи будуть зачитувати мотивувальну частину вироку? Якщо так, то, ймовірно, на цей час журналістів попросили би вийти. Або – інший варіант: прочитання тільки вступної та резолютивної частини вироку. Все сталося саме згідно з цим, другим варіантом. А читання мотивувальної частини у присутності журналістів опустили через те, що в ній є «секретні відомості».

- Опишіть, будь ласка, коротко, представники яких медіа були на засіданні?

- З того, що я встиг помітити... Схоже, були представлені всі основні російські ЗМІ, в першу чергу пропагандистські. Відзначив для себе, що прийшли, приїхали закордонні журналісти – Deutsche Welle, France-Presse, RTVI... Але це тільки з тих, кого можна було ідентифікувати за логотипами на професійній техніці. Думаю, була ще певна кількість пишучих журналістів з-за кордону. Традиційно був Роман Цимбалюк. Після засідання дав окреме невелике інтерв'ю групі «UA:Перший», яка приїхала. Ви знаєте, що я не відмовляю у коментарях українським журналістам, особливо в такій ситуації, як ця. Також, що важливо, на засіданні був присутній український консул Геннадій Брескаленко. Я бачив, що він встиг і особисто поспілкуватися з Романом. Може, не дуже довго, коротко. Нагадаю, що Брескаленко відвідає Сущенка в СІЗО у вівторок. А я, мабуть, зможу це зробити в середу або четвер.

ПРОХОДЖЕННЯ ДРУГОЇ ІНСТАНЦІЇ ЗАТЯГНЕТЬСЯ НА ПІВРОКУ

- Якими будуть ваші подальші дії по «справі Сущенка»?

- Ну, вирок на руки ми поки не отримали. Тому у вівторок я подам «коротку скаргу». А написанням повного тексту «великої апеляції» займуся після отримання вироку... Взагалі, хочу ще раз зазначити, що строк, виділений цього разу на написання вироку, був безпрецедентно коротким (навіть з урахуванням того, що справа не дуже велика – 12 томів). Якщо не рахувати двох вихідних, то це фактично лише чотири повних робочих дні (минуле засідання, на якому Сущенко виголосив своє «останнє слово», було 28 травня - авт.). Відповіді на питання, чому зараз, на цьому етапі, був продемонстрований такий поспіх, у мене немає. Ну і хотілося б вірити, що мотивувальна частина вироку, яку нам сьогодні не оголошували, реально все ж вже існує, і я її отримаю найближчим часом.

- Традиційне запитання для подібних справ. Чи може її оскаржити в ЄСПЛ, як і в які строки?

- Нагадаю, що для цього потрібно ще пройти другу інстанцію оскаржень в Росії. А ось ця історія в нашому випадку може затягнутися надовго. Вже почалося літо. А з досвіду відомо, що на літній період подібні історії завмирають (тим більше, нагадую, що у мене поки немає повного тексту вироку). Тому три місяці випадає, і ймовірно проходження другої інстанції може затягнутися десь на півроку.

ВИШИНСЬКИЙ – ОДИН З МОЖЛИВИХ ВАРІАНТІВ ДЛЯ ОБМІНУ

- Як ви оцінюєте винесений вирок?

- Тут знову ж потрібне традиційне застереження, що справа має очевидний політичний відтінок. Якщо розглядати виключно процесуальну сторону, то я б оцінив оголошений термін як обережний компроміс суду, точніше російської влади, яка стоїть за ним, з захистом. Нагадаю, що за цією статтею («шпигунство» - авт.) могло бути і 20 років. Звинувачення просило 14. Суд призначив 12 років. Ще залишається надія на пом'якшення вироку після апеляції до 10 років – взагалі нижня межа для даної статті. Це все ж суттєва різниця, а також показник роботи захисту і наведених ним аргументів. А виправдувальних вироків у подібних, політично мотивованих справах не буває... Але з іншого боку, потрібно зробити все – і можливості для цього є – щоб Сущенко взагалі не сидів цей термін.

- Які ж є можливості для цього?

- Гарні. Наразі сам факт винесення вироку дає можливості розпочати вирішальні переговори з приводу обміну Романа Сущенка, фіналізувати їх. На кого, в якому форматі, з якою юридичною інструментовкою – це вже додаткові питання. Кирило Вишинський – один з можливих варіантів. Судячи з того, як багато кажуть про нього в російських медіа, у його поверненні, в принципі, зацікавлені... Взагалі ситуація зараз така, що у нас є можливості для подальшого посилення міжнародного тиску на Кремль. Я вже бачив заяви з приводу вироку у «справі Сущенка» українських офіційних осіб, аж до Президента Петра Порошенка. Це показує, що Київ готовий до подальших переговорів. І йому є що сказати, що запропонувати.

- Як ви могли б спрогнозувати подальші події?

- Думаю, зараз, під час Чемпіонату світу з футболу, будуть різні багатосторонні консультації. Ймовірно, Романа відвідають оперативники з ФСБ, які зроблять йому певні пропозиції. Після цього приходити з консультаціями до Сущенка буде Геннадій Брескаленко, я. Ми будемо докладно обговорювати різні деталі, погоджувати різні питання. Це щоб у супротивної сторони не було спокуси влаштувати якусь розводку.

Олег Кудрін, Рига

Фото: Олена Худякова, Роман Цимбалюк

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-