Що відомо про колонію, де росіяни ув’язнили нашого Романа Сущенка

Що відомо про колонію, де росіяни ув’язнили нашого Романа Сущенка

Аналітика
Укрінформ
Серед “місцевих традицій” колонії - бунти ув’язнених та свавілля адміністрації закладу. Все як і у всіх російських тюрмах…

7 листопада стало відомо, що український політв’язень, незаконно засуджений в Росії кореспондент Укрінформу Роман Сущенко, етапований до виправної колонії №11 міста Кірово-Чепецька Кіровської області Росії “для відбування покарання”. Інформації про місце його перебування всі ми дуже чекали, адже де був Роман Сущенко останній місяць після «вироку суду», окрім 10 днів у московській тюрмі “Матроська тишина” — було невідомо. Сама колонія - “червона”, тобто суворого режиму.

Роман Сущенко буде не єдиний український політв’язень в виправній колонії №11 міста Кірово-Чепецька. Там само росіяни утримують Валентина Виговського — кримського бізнесмена, якого окупаційна влада затримала в серпні 2014 року і вивезла за межі окупованого півострову. Його, як і Романа Сущенка, звинуватили в шпигунстві і утримували до суду протягом 15 місяців в СІЗО “Лефортово”. У грудні 2015 року Виговському “пришили” вирок за вигаданим звинуваченням, “шпигунство в авіаційно-космічній сфері” - 11 років неволі.

Колонія розташована на відстані майже 1000 км на північний схід від Москви. Дістатись до неї з Москви — не проблема, півтори години літаком до Кірова, а звідти — ще 40 хвилин. Кірово-Чепецьк за погодними умовами — далеко не Лабитнанги, де утримують іншого незаконно засудженого українського політв’язня Олега Сенцова, але значно холодніший за Київ. В зимові місяці середня температура повітря становить 11 — 13 градусів нижче нуля, а влітку піднімається лише до 18-19 градусів за Цельсієм. Місцеві умови відзначаються також сильними вітрами.

Виправна колонія №11, де нині утримують Романа Сущенка // Фото: ГТРК Вятка
Виправна колонія №11, де нині утримують Романа Сущенка // Фото: ГТРК Вятка

Втім, Романа Сущенка можуть очікувати куди серйозніші проблеми, за вітер і протяги — колонія №11 навіть по російським міркам має доволі поганий імідж. Інформації щодо самої виправної колонії — зовсім небагато. Є офіційна, “хороша” — на сайті Федеральної служби виконання покарань Росії:

“Колонія є однією з найбільших в області. В цей час засуджені зайняті на швейному та взуттєвому виробництві, виготовлені пластикових вікон, покрівельних листів, склопакетів, ритуальної продукції, деревообробці, металообробці. У колонії розвинене виробництво сувенірної продукції та виробів з лози, валяного взуття, відкрито сучасний млиновий комплекс, виробництво харчових продуктів (хліб, борошно, крупа) і сільгосппродукції, наданні послуг з обслуговування систем теплопостачання. Також засуджені виводяться на роботи в сторонні організації, які розмістили свої виробництва на території установи.”

Є й неофіційна інформація про колонію — на форумах родичів ув’язнених та колишніх ув’язнених. Зокрема, на форумі телепрограми “Людина і закон” розповідають таке:

“...Від адміністрації закладу постійно лунають погрози та провокації. Звірячому ставленню зі сторони співробітників колонії немає межі. Режим в закладі, за словами засуджених, гірше, ніж в концтаборах в 40-і роки. В штрафні ізолятори відправляють за найменші, незначні проступки, які частіше за все і спровоковані самими же співробітниками адміністрації закладу. Співробітники застосовують електрошокери в пахову ділянку, ламають кінцівки, занурюють головою в унітаз, в пряму кишку засовують пальці, мотивуючи це тим, що ув’язнені там щось ховають, а за відмову від проведення цієї процедури приковують наручниками до батареї, б’ють і насильно проводять догляд. Крім того, в ФКУ ВК 11 м. Кірово-Чепецька медичне обслуговування — на дуже низькому рівні. На прийом до лікаря хворі люди не можуть потрапити тижнями. Необхідних медикаментів немає. Від всіх хвороб анальгін...”

Місцевий сайт “Город Киров” повідомляє, що в 2011 році через свавілля адміністрації ув’язнені в виправній колонії №11 навіть оголошували масове голодування з вимогою направити перевірку до колонії та звільнення усіх керівників закладу. Називалась цифра в 800 осіб, що підтримували вимоги. Проте перевірка не знайшла фактів масового побиття в’язнів, тому й лишила усіх наглядачів на посадах. Зрештою, з кожним в’язнем окремо проводились “бесіди”, у результаті чого усі 800 осіб голодування припинили.

Укрінформ зв’язався з колишнім адвокатом, а тепер — громадським захисником Романа Сущенка Марком Фейгіним, попросивши його оцінити колонію, де вимушено перебуватиме наш колега.

Марк Фейгін
Марк Фейгін

“Те, що в’язні колонії влаштовували бунти, швидше за все, не виняток для Кірово-Чепецької колонії, таке відбувається всюди. Проте, думаю, Романа ізолюють від решти політв’язнів. Наприклад, Валентин Виговський сидить в “одиничці”, проте його, наскільки я пам’ятаю, покарали” - поділився своїми міркуваннями громадський захисник Романа Сущенка.

“Адміністрація колонії має право направляти в’язня у відповідні ПТК (приміщення камерного типу. - Авт.). Наприклад, вони можуть ізолювати Сущенка від інших, щоб уникнути впливу і порушень режиму. Чи відрізняється ставлення наглядачів колонії до політичних в’язнів порівняно з рештою? Складно про це говорити... Зазвичай так, воно краще” - пояснює Марк Фейгін.

Чому ж Романа Сущенка відправили саме в Кірово-Чепецьк? Генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко припускає у Фейсбуці: “Кремль однозначно дав зрозуміти: поступки будуть настільки, наскільки вони того хотітимуть. Ви просили хоч у чомусь піти назустріч, етапувавши Романа в колонію десь неподалік Москви? Але буде, як ми скажемо. З іншого боку: тіштесь, що це не Сибір...”

Микола Романюк, Київ

P.S. Ми, колектив редакції, сподіваємось, що незаконне ув’язнення Романа Сущенка невдовзі cкінчиться, ми витягнемо Романа з російського полону.

А наразі ми хоч знаємо, куди писати йому листи підтримки: або на адресу колонії - 613035, Кировская область, г.Кирово-Чепецк, д.Утробино, або, як рекомендує громадський захисник Романа Сущенка Марк Фейгін, через інтернет-сервіс “РОДНАЯ СВЯЗЬ”. “В ній дуже легко зареєструватися і чим більше будуть писати Роману, - тим краще” - сказав Марк Фейгін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-