Марк Фейгін, громадський захисник Романа Сущенка
Роман після етапу опинився у «червоній» колонії
28.11.2018 18:18

23 листопада Романа Сущенка вперше після етапування до колонії у Кіровській області відвідав його адвокат, з яким їздив і громадський захисник журналіста Марк Фейгін.

Про те, в яких умовах перебуває зараз Роман, які проблеми чекали його на новому місці і на яку адресу можна написати українському політв'язню, Марк Фейгін розповів в інтерв'ю Укрінформу.

СТОЛИПІНСЬКИЙ ВАГОН, МИШІ, СЕЛИЩЕ УТРОБІНО

- Марку Захаровичу, розкажіть, будь ласка, як пройшов етап і як його переніс Роман Сущенко?

- Я повинен сказати, що етап, в принципі, дуже важкий не тільки для Романа, але і для всіх ув'язнених. Йому не створювали спеціальних умов, він їхав, як і всі. Після «Матроської тиші» (так званий збірний пункт у Москві, куди Сущенка відправили після «Лефортово» - ред.) його дві доби везли до Кірова у плацкартному «Столипінському вагоні». В купе, розрахованому на чотирьох, їхало восьмеро з речами. У пересильній в'язниці у Кірові Роман і з цвіллю жив, і з тарганами, і з мишами. Зараз він відходить від етапу.

- Ви їздили до нього в колонію у Кіровській області. Що вона собою являє?

- 23 листопада я, як представник Романа Сущенка у Європейському суді з прав людини і громадський захисник, разом з його адвокатом, вперше приїхав до нашого підзахисного у колонію.

Виправна колонія номер 11 (ВК-11) знаходиться в селищі Утробіно, це практично місто Кірово-Чепецьк у Кіровській області, трохи більше 50 км від Кірова - обласного центру. Колонія сувора, суворі порядки, її називають «червона» або «ментівська», як у нас кажуть. Це означає, що там сидять колишні співробітники правоохоронних органів.

- А як пройшла сама зустріч з Романом?

- Вранці, після прибуття в колонію і дочекавшись начальника ВК-11, адвокат Романа потрапив на зустріч зі своїм підзахисним. Вона проходила у спеціальній кімнаті у відповідному адміністративному будинку. Зустріч була конфіденційною і тривала 2,5 години. Сам я залишився зовні.

- А вам хіба не дозволили потрапити до нього?

- Ні. Згідно зі статтею 89 частини 4 Кримінально-виконавчого кодексу РФ, за якою на побачення з засудженим має право адвокат або інша особа, яка надає юридичну допомогу засудженому, мене повинні були пустити. Але начальник колонії не знав, як вчинити. Він радився з управлінням ФСВП по Кіровській області, робив запити і телефонував до Москви. Враховуючи, що п'ятниця у них короткий день, а все робилося довго, мені сказали: «Ми, в принципі, розуміємо, що така норма є, але ми не знаємо, що робити. Давайте, як отримаємо всі роз'яснення, у наступний ваш приїзд вже будемо готові вирішити це питання». Воно вирішиться у грудні.

Раніше у Романа побував консул і член Громадської спостережної комісії по Кіровській області.

КАМЕРА «БЕЗПЕЧНЕ МІСЦЕ»

- Що відомо про побутові умови, в яких перебуває Роман Сущенко?

- Після прибуття у колонію після карантину його відразу відправили в «безпечне місце». Роман не займається примусовою працею – це його право. Він від цього відмовився, тому що є іноземним громадянином і абсолютно не зобов'язаний працювати у колонії. На нього поширюється норма Європейської конвенції прав і свобод громадянина.

- Поясніть, будь ласка, що означає «безпечне місце»?

- «Безпечне місце» – це те саме ПКТ (приміщення камерного типу), в якому утримують і порушників, і тих, кого помістили туди з метою убезпечити від якоїсь загрози. Це формальний привід. Роман буде перебувати там 90 днів. З Виговським (інший український політв'язень Валентин Виговський, також знаходиться в ВК-11 - ред.) відбувається те саме. Він сидить у такій же сусідній камері.

Роман буде знаходитися у ПКТ три місяці. Ймовірніше, якщо за цей час нічого не станеться на політичному рівні, йому знову продовжать строк на 90 днів перебування там. У загін його не переводили, у загальному бараку він не ночував.

- А яке ставлення співробітників колонії до Сущенка?

- Фізичного тиску на нього немає. Занепокоєння викликає сама колонія. Вона у дуже поганому стані, з моєї точки зору. Багато чого там немає. Все ж таки у Кіровській області морози, ми там були в -8, сніг, холодно. Температура, яка підтримується в ПКТ – +18 градусів. Роман замовив у магазині при колонії другу ковдру.

- Замовив? А хіба в колонії не видають ковдри?

- Так, Роман купив її за 750 руб. (315 грн - ред.), тому що засудженим не можна дві ковдри видавати, це не дозволяється.

ПІДЙОМ О 5 РАНКУ І ЗАБОРОНА ЛЕЖАТИ НА ЛІЖКУ ВДЕНЬ

- Опишіть, будь ласка, режим дня Романа Сущенка? Чи відрізняється він від того, що був у «Лефортово»?

- Так, режим відрізняється. Сущенко тепер людина засуджена. О 5:00 у камері вмикають світло, оголошується підйом, о 21:00 – відбій. Природно, у ПКТ немає ніякого телевізора і холодильника. Там взагалі немає розеток. На ліжку вдень лежати не можна, він або сидить, або стоїть протягом дня.

Роман прихворів і два дні лежав з застудою, лікар видав йому дозвіл на постільний режим. Зарядка у нього окремо від усіх, є прогулянки. Також є можливість відмовитися від них. Два рази на тиждень він може митися у лазні без обмеження часу. Так, це суворо.

Роману передали пастель, він малює. Зараз він читає книжки, які привіз із собою з «Лефортово». Вирішується питання з передплатою на газети.

- А чи є можливість, щоб його перевели у камеру з кращими умовами, де є хоча б розетки?

- Ми займаємося цим. Наскільки я розумію, у колонії є всього дві камери ПКТ. Розумієте, зона – це великий промцех. Зробити розетку – це одна хвилина. Утеплити вікна, почистити, пофарбувати – це можна зробити. Але начальство колонії намагається точно дотримуватися закону. Воно боїться зробити крок у бік, поліпшити умови. Не написано, що у ПКТ має бути розетка, ось вони її і не роблять. На жаль, в ВК-11 багато чого зробити не можуть через положення режиму.

Але я вважаю, що цим потрібно займатися, оскільки Роман іноземний громадянин. Він не винен, що у нас такі погані в'язниці і, зрештою, йому можуть забезпечити мінімальні умови утримання. Вибачте, розетка і окріп – це не якась розкіш.

- Ви сказали, що підйом о 5 ранку, а чому так рано?

- Такі умови у ПКТ. У загальному загоні все по-іншому, підйом там о 6:30, можна користуватися розетками, телевізором, холодильником. А ПКТ – для порушників, вони всього цього позбавлені. Але Роман нічого не порушував. Його помістили туди просто для того, щоб забезпечити йому безпеку. А він обмежений у своїх правах, так само, як людина, яку відправили туди за якісь порушення. Треба вирішувати це питання. Якщо його перевели в «безпечне місце» не з його волі, значить, йому треба забезпечити такі умови, як у загоні.

СУВОРИЙ РЕЖИМ: ТРИ ПОСИЛКИ НА РІК І РІДКІСНІ ЗУСТРІЧІ

- А чи є у Романа Сущенка можливість телефонувати близьким?

- Зараз ми вирішили це питання. Ми перевели йому гроші на карту. В колонії працює спеціальний додаток, за допомогою якого після подачі заяви він може поговорити з близькими родичами, консулом, адвокатами. Я думаю, що найближчого тижня Роман вже зможе замовити дзвінки. Право у нього таке є, але як його будуть реалізовувати – подивимося.

- На побачення та посилки у нього теж є право?

- Є обмеження, які передбачає суворий режим. Вони стосуються грошей, які можна пересилати, і посилок – три на рік по 20 кг. Щодо побачень – короткі побачення раз на три місяці, стільки ж довгострокових зустрічей з близькими. Роман дуже чекає зустрічі з рідними.

Наразі ми займаємося питанням ліків, які попросив Роман. Йому їх виписав лікар. Я привіз їх з собою, але мені було відмовлено, оскільки необхідно було надати сертифікати і чеки з печаткою на них. Ми цим займемося.

БЕЗ ІЛЮЗІЙ. ВИРІШЕННЯ ПИТАННЯ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ПУТІНА

- Марку Захаровичу, а що далі буде відбуватися з Романом Сущенком? Невже він буде сидіти у колонії усі роки?

- А далі справа стосується політичного боку. Безумовно, Роман дуже розраховує, що переговори про його долю приведуть до позитивного для нього результату. Ніхто не збирається сидіти 10 років. Справді, питання перебуває у політичній площині, тут ілюзій плекати не варто. Вирішення питання залежить від Путіна. А чи буде вирішувати це питання Путін – це не у повноваженнях ні адвокатів, ні консулів. Це вирішується на вищому рівні. Ми це розуміємо. І Київ про це чітко говорить.

- Чи знає Роман Сущенко про те, що Президент України Петро Порошенко нагородив його орденом «За мужність»?

- Так, він дізнався про нагородження його орденом. Це його заслужена нагорода як журналіста, кореспондента агентства «Укрінформ», як людини, яка стійко перенесла ці два роки.

Нагадаю, Роман – один з двох політв'язнів, які не визнавали вини. Він твердо тримався в ув'язненні. Це не означає, що інші українці якось не так поводилися, ні. Просто героїзм має явні ознаки в цьому сенсі. І Сенцов, і Сущенко – це українські політв'язні, які твердо дотримуються своєї позиції, і я вважаю, що такі люди гідні отримувати нагороди.

ЯК ЗВ'ЯЗАТИСЯ З РОМАНОМ СУЩЕНКОМ

Так само хочу підкреслити, що Роман чекає листів від своїх співвітчизників. Ось адреса, за якою йому можна писати:

Сущенко Роману Владимировичу

ФКУ ИК-11 УФСИН России по Кировской обл.,

деревня Утробино, Кировская область,

Россия 613043

Усі листи необхідно надсилати російською мовою, інакше цензура їх не пропустить. Книги та посилки йому надсилати не потрібно, оскільки у Сущенка встановлений ліміт на передачі.

Юлія Сущенко, Київ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-