Російська репресивна машина не зламала Сущенка і Балуха - Президент

Російська репресивна машина не зламала Сущенка і Балуха - Президент

Укрінформ
Українські політв’язні Кремля Роман Сущенко і Володимир Балух, попри методичний тиск російської репресивної машини, не зламалися і залишилися мужніми й вірними своїм ідеалам.

Про це написав Президент Петро Порошенко у Facebook з нагоди дня народження цих бранців.

“Сьогодні день народження Володимира Балуха та Романа Сущенка – українців, яких цинічний кремлівський режим тримає у застінках по абсурдних, сфабрикованих звинуваченнях. Сила та витримка Володимира та Романа викликають захоплення, адже попри методичний тиск репресивної кремлівської машини вони не зламалися. Такі вони - справжні сини України - мужні та вірні своїм ідеалам”, - підкреслив Глава держави.

Президент запевнив, що боротьба за звільнення усіх українських політв'язнів у Росії та усіх полонених на окупованих нею територіях Донбасу та Криму триває.

Порошенко також наголосив, що немає жодного сумніву в перемозі у цій боротьбі.

Як повідомлялося, 8 лютого Сущенку виповнилося 50 років. Вже третій рік поспіль він відзначає свій день народження у застінках російської в’язниці. Власного кореспондента Укрінформу у Франції Сущенка з порушенням міжнародних правил затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому висунули сфабриковані обвинувачення у шпигунстві. Суд проходив у закритому режимі, сторона обвинувачення так і не продемонструвала доказів "шпигунства" журналіста.

Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення “законним”. Зараз його утримують в колонії №11 в Кіровській області (місто Кірово-Чепецьк, село Утробіно).

Читайте також: Посол України у Бельгії та депутати ЄП написали листи підтримки Сущенку і Балуху

Також 8 лютого святкує день народження український активіст Володимир Балух, якого підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму засудив до 4 років і 11 місяців колонії і штрафу в розмірі 10 тис. рублів (близько 4 тис. грн) за сукупністю двох кримінальних справ.

ФСБ Росії затримала Балуха 8 грудня 2016 року. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - через прапор України, який знаходився на подвір'ї його будинку.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав Балуха політичним в'язнем. На думку правозахисників, приводом для переслідування активіста могла стати встановлена ним на власному будинку табличка «Вулиця Героїв Небесної сотні,18».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-