Марк Фейгін, громадський захисник Романа Сущенка
Потрібно принципово змінити тактику переговорів зі звільнення українських політв'язнів у РФ
09.02.2019 11:50

8 лютого наш колега, незаконно ув'язнений у Росії власний кореспондент Укрінформу Роман Сущенко, відзначив своє 50-річчя. Марк Фейгін зміг побувати у Романа саме в цей день, щоб передати йому наші вітання.

Нам, звичайно, важливо дізнатися з перших рук будь-яку новину про нашого колегу. Значущі, зворушливі деталі: назви газет, які він виписує; пензлики і фарби, передані в камеру, щоб Роман міг малювати; окріп, який тепер став для нього доступний. І мимоволі замислюєшся: як відрізняється все це від звичайного життя, від того, як відзначаються ювілеї на волі. Але і за це, за кожен з цих пунктів довелося боротися. Досить нагадати, що спочатку Фейгіна до його підзахисного просто не пускали ...

Тому, головне побажання до дня народження - щоб Сущенко опинився на волі. І тут важливі поради юриста та політика Фейгіна про те, як потрібно змінювати стратегію і тактику переговорів з Кремлем у нинішніх умовах.

Утім, про все по черзі.

УМОВИ ПЕРЕБУВАННЯ СУЩЕНКА В КОЛОНІЇ ПОЛІПШИЛИСЯ: ОКРІП ПРИНОСИТЬ СПІВРОБІТНИК КОЛОНІЇ

- Побував сьогодні у Романа Сущенка в день його 50-річчя. Цього разу жодних проблем із допуском у мене не було. Спочатку зайшов до начальника колонії (полковника Віктора - ред.) Масалітіна. Документи підписував він. Дізнавшись від мене про день народження ув'язненого, сказав, що зайде його привітати.

- Після етапування Сущенка до Кіровської області ми багато говорили про побутові умови його перебування в колонії. Як там зараз?

- Вони поліпшилися і стабілізувалися. У Кірові зараз холодно - 15 градусів морозу, сильний вітер. При цьому Роман перебуває у теплому, сухому «безпечному» приміщенні. Це, як я вже розповідав, не загін, де, на думку керівництва виправної колонії, Сущенкові може щось загрожувати, а ПКТ - «приміщення камерного типу».

- Так-так, пам'ятаю. Там, відповідно до режиму, немає розеток і тому недоступний окріп, який мають отримувати ув'язнені. Це проблему вдалося якось вирішити?

- Так, розетка проведена в коридор. Тобто окріп є, але він буквально за дверима камери. Тому Роману на його прохання окріп надаватиме співробітник колонії. Поліпшилася ситуація з доставкою листів, немає таких затримок, як раніше. Роман може робити дзвінки, нещодавно він телефонував сім'ї, матері, мені ... До Сущенка регулярно приїжджають - як родичі, так і офіційні особи. Взагалі, хочу сказати, що подібне особисте, «живе» спілкування в нинішніх умовах дуже багато значить для Романа. Він чекає кожного такого приїзду, для нього - це подія.

СУЩЕНКУ ДОСТУПНА ЛИШЕ РОСІЙСЬКА ПРЕСА - «НОВА ГАЗЕТА» І «КОММЕРСАНТ»

- Які ще є можливості у Сущенка, щоб дізнаватися, що відбувається у світі?

- Він передплачує російську пресу, доступну в колонії. Наскільки я знаю, це «Новая газета» і «Коммерсант». З важливих новин - Роману передали фарби, пензлі. Так що він тепер може займатися улюбленою справою - малювати. Навіть щось робить для потреб колонії, якісь плакати до свят. Зрозуміло, не ідеологічних, а сімейних, таких як Різдво, Новий рік, 8 Березня. Я це вважаю безумовно позитивними моментами. Людина малює, а не працює на лісоповалі і не шиє рукавиці... Тут, до слова, хочу згадати про одну свою давню пропозицію, зроблену ще в ті часи, коли я працював у справі Pussy Riot. Тоді я говорив, що було б правильно, якби в нинішніх російських умовах були колонії для «політичних». Як це було в радянський період - у Пермі, в Мордовії. Мої слова тоді зустріли в штики. Але дивіться, що зараз відбувається. Наскільки кращою була б ситуація у засуджених за відповідними статтями, якби вони могли відбувати ув'язнення з такими самими, як вони.

- Розкажіть, як Роман відзначає свій ювілей?

- Що тут довго говорити: 50-річчя в тюрмі - це 50-річчя в тюрмі. За всієї важливості побутових питань (я вважаю, що до моменту ухвалення політичного рішення про звільнення це взагалі найголовніше), звичайно, важко святкувати свій ювілей у колонії, де стільки обмежень ... Зрозуміло, я спочатку передав Роману привітання від колег, від близьких людей. Розповів про те, що скоро відкриються виставки його художніх робіт у Варшаві, у Парижі. Йому дуже радісно було все це почути. І він просив передати слова подяки всім небайдужим... Також ми обговорили деякі юридичні питання, зокрема - щодо розгляду його справи в ЄСПЛ.

НЕОБХІДНА НОВА СТРАТЕГІЯ І ТАКТИКА ПЕРЕГОВОРІВ ПРО ОБМІН ПОЛОНЕНИМИ

- Ви вже побіжно згадували тему політичного рішення у справах українських політв'язнів, в тому числі Сущенка. Зупинимося на ній докладніше. Які сьогодні перспективи з цього питання?

- Складні, дуже складні. Ситуація сильно змінилася, тому, на мій погляд, потрібно принципово методологічно змінити роботу зі звільнення українських політв'язнів у Росії.

- Як саме змінилася ситуація?

- Проаналізуємо, які відбулися зміни за рік. Кількість українських політв'язнів у РФ збільшилася на третину, а то й у півтора рази. І це тільки те, що ми знаємо. Запевняю вас, що в частині справ російським силовикам вдається домогтися того, що обвинувачені йдуть на угоду зі слідством, і після - сховати кінці, не допустити розголошення. Подивіться також на історію з українськими військовополоненими моряками. Ця справа, до речі, є дуже показовою. Те, що робить російська сторона, взагалі не вписується в жодні рамки, це абсолютно суперечить міжнародному праву. І в російського керівництва з цього приводу немає жодних рефлексій. Москва принципово перестає звертати увагу на свій імідж, на питання гуманітарного блоку. Кремль, вже практично не маскуючись, дає зрозуміти, що подібні його дії, цинічні по суті, - лише форма політики. А відповідність певним юридичним формальностям - не суттєва.

- Так що ж, на ваш погляд, слід робити в нових умовах?

- Треба змінювати саму тактику переговорів. Апелювання до міжнародного іміджу Росії, гуманітарних питань перестають діяти. Тому і стороні, сторонам, які ведуть переговори з Кремлем, теж потрібно менше рефлексувати, і більш чітко ставити питання. Потрібно, використовуючи посередників, відкрито, наполегливо, прямою мовою пропонувати варіанти обміну, обмінів.

- Так, але хто, наприклад, міг би зараз стати таким посередником?

- У ситуації на даний конкретний момент - це лише Дональд Трамп. Його звинувачують у зв'язках з росіянами. Через бажання довести зворотне і заради нарцистичного самомилування він може вирішити подібні проблеми: і українських моряків, і Сущенка... Власне радянських дисидентів теж звільняли Картер і Рейган. Тут нічого нового, логіка тут історична. Оскільки проблема українських політв'язнів - це проблема не двосторонніх відносин Росії й України, а цілком глобальна.

- Що ще потрібно в рамках нової тактики і стратегії?

- Україні та її міжнародним партнерам потрібно уважно розглянути, які є можливості чинення тиску на Москву, щоб вона пішла на обмін. Міжнародні механізми тиску можуть бути різноманітними, починаючи, звісно, із санкцій і можливостей їх розширення. А щодо власне України... Тут, якщо дозволите, я поставлю риторичне запитання. Ось нещодавно була новина, що в Україні відкрито кримінальне провадження про можливу державну зраду і сепаратизм Віктора Медведчука, якого називають «кумом Путіна». Так ось: чи може, наприклад, «справа Медведчука» бути одним з елементів тиску на Кремль? Повторюся, запитання риторичне, можна не відповідати ...

- Ви говорили про те, як в умовах ув'язнення Сущенко чекає на побачення зі знайомими людьми. Можете уточнити, хто наступний його відвідає?

- Наскільки я знаю, у другій половині лютого очікується, що в Кірово-Чепецьк до Сущенка приїде український консул у Москві Альберт Черніюк.

Олег Кудрін, Рига

Фото Олени Худякової

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-