Як залишатися вільною людиною за гратами

Як залишатися вільною людиною за гратами

Укрінформ
Присутні на виставці малюнків Романа Сущенка у Варшаві поділилися враженнями

У понеділок, 11 лютого, у Домі журналіста Спілки польських журналістів у центрі Варшави відбулося відкриття виставки малюнків незаконно ув’язненого в Росії українського журналіста, кореспондента Укрінформу Романа Сущенка.

Зустріч відбувалася в обідню пору, але це не завадило дипломатам, політикам, громадським активістам відвідати відкриття виставки. Щоб не тільки ознайомитися з “мистецтвом із-за грат”, а й почути останні новини про Романа Сущенка та отримати інформацію про те, якими є перспективи звільнення українських політв’язнів та військовополонених у Росії. Серед присутніх були журналісти провідних польських та світових ЗМІ, польські політики, чинний та колишній голови Об’єднання українців у Польщі Петро Тима та Юрій Рейт, дипломати, у тому числі посли Уругваю та Панами в Україні Пабло Ернесто Шейнер Корреа і Енріке Антоніо Зарак Лінарес. 

На виставці, яка триватиме кілька тижнів, представлено 20 збільшених фотокопій малюнків Сущенка періоду його перебування у Лефортовському СІЗО Москви. Крім того, донька Романа Юлія Сущенко привезла з собою п’ять оригінальних робіт батька, серед яких один новий малюнок, котрий раніше ще не презентувався широкому загалу – костел святого Миколая у Києві. Роман намалював його вже після етапування до місця відбування покарання – колонії у Кірово-Чепецьку Кіровської області.

Під час відкриття експозиції звучали слова щирого захоплення художніми роботами політв’язня – глибокими, із філософським підтекстом, створеними у відверто несприятливих умовах.

“Я під великим враженням від цих малюнків. Я навіть не міг собі уявити, що за допомогою таких простих інструментів – олівця, ручки та інших підручних засобів можна створити такі шедеври”, – поділився голова Спілки польських журналістів Кшиштоф Сковронський.

Він підкреслив, що доля Сущенка не байдужа польським журналістам. Сковронський нагадав, що від часу затримання Романа у Москві Спілка польських журналістів прийняла кілька відкритих заяв на його підтримку.

Посол України в Польщі Андрій Дещиця наголосив, що ці малюнки підтверджують: “У кожному з нас повинна бути віра у щось світле”. І саме ця віра, на його думку, має допомогти у звільненні семи десятків українських політв’язнів та 24 українських полонених моряків. Дещиця підкреслив, що міжнародний тиск свого часу привів до звільнення радянських політв’язнів із концтаборів СРСР, а згодом – і до краху самої комуністичної імперії. Він висловив переконання, що так буде й цього разу. Дипломат зауважив, що у Польщі є багато друзів, які допомагають українцям у цей непростий час, зокрема й у питанні звільнення Сущенка.

Генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко наголосив, що Роман Сущенко є мужньою людиною, яка не визнала своєї провини, не піддалася на провокації ФСБ, котра намагалася під акомпанемент російської пропаганди “зліпити” з його справи “Бондіаду”.

Він звернув увагу на те, що справа Сущенка зараз об’єднує український і польський народи. Адже випробування, які сьогодні випали на долю українського журналіста у колонії в Кіровській області, вже проходили відомі польські патріоти у засланні в тій же місцевості, яка тоді називалася В’ятським краєм. Це – журналіст часів Другої Речі Посполитої Станіслав Цивінський, а ще раніше – в XIX столітті – письменник, історик і політичний діяч Мар’ян Кароль Дубецький та художник Міхал Андріолі.

Генеральний секретар Спілки польських журналістів Ядвіга Хмельовська наголосила, що Сущенко не боявся говорити правду і за це заплатив ув’язненням. Але навіть в ув’язненні, як констатувала Хмельовська, він показує гідний приклад – як залишатися вільною людиною. Вона звернула увагу, що війна Росії проти вільного світу розпочалася понад 10 років тому агресією Москви проти Грузії й зараз вона активно триває.

“Війна, яку ще називають гібридною, триває також і в нашій свідомості, й на першій лінії цієї війни перебувають журналісти. Те, що сталося з Романом Сущенком, є прикладом того, що триває ця війна”, – наголосила генеральний секретар Спілки польських журналістів.

Вона зауважила, що суспільства багатьох країн це ще мають усвідомити. Дуже важливим Хмєльовська назвала розуміння того, ким є справжній ворог, якого потрібно боятися.

“Обов’язком кожної чесної людини є боротьба за захист людей, які показують правду”, – резюмувала польський журналіст.

Донька журналіста Юлія Сущенко розповіла присутнім на відкритті виставки, що ці малюнки – єдина можливість батька говорити з в’язниці. “А ми тут на свободі маємо робити все, щоб голос батька був почутий”, – підкреслила вона.

Юлія Сущенко висловила сподівання, що вже незабаром її батько зможе приїхати до Варшави й особисто подякувати польському народові за підтримку.

Присутніх на виставці цікавило багато питань, зокрема щодо нинішнього фізичного та психоемоційного стану українського журналіста, його побут у в’язниці, коли він може бути звільнений і коли планує дописати та видати свою книгу.

Депутат Сейму Марцін Свенціцький під час презентації зауважив, що нижня палата польського парламенту також не залишається осторонь і вже приймала резолюцію на підтримку Сущенка та режисера Олега Сенцова.

Голова Спілки польських журналістів Кшиштоф Сковронський зауважив, що відкриття виставки потрібно завершити  хорошим акцентом. Відтак, він запропонував підписати відкрите звернення на підтримку Сущенка, на яке радо відгукнулися присутні в залі.

Юрій Банахевич, Варшава

Фото: Укрінформ, Посольство України у Польщі

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-