YouTube став інформаційною зброєю Кремля?

YouTube став інформаційною зброєю Кремля?

Аналітика
Укрінформ
Що означає вимога YouTube видаляти українські медіа-матеріали, які Росія обзиває “екстремістськими”

Резонансу набуває вимога інтернет-гіганту відеохостингу до українського журналістського ресурсу видалити сюжет про одного з “заручників Кремля”, кримськотатарського активіста Еміра-Усеїна Куку. Незважаючи на оперативну реакцію Міністерства інформаційної політики України, що оперативно вступило у боротьбу проти чергової російської інформаційної атаки, виникає цілий ряд питань. Невже YouTube та Google стають на бік Кремля у війні проти правди, проти України та проти всього демократичного світу?

В чому суть проблеми

Нещодавно YouTube надіслали українському кримському медіа "Центр журналістських розслідувань" вимогу видалити відео 2016 року про арешт російською владою кримськотатарського активіста Емір-Усеіна Куку.

Якщо відео не буде видалене авторами, то служби корпорації заблокують його самі. Таку вимогу нашим журналістам YouTube виставив відповідно до запиту російських служб, які вважають Еміра-Усеїна терористом, а відео про його арешт — «екстремістським» та таким, що «пропагує тероризм».

Простий перегляд 6-хвилинного ролику розвіює будь-які ілюзії щодо обгрунтованості російських претензій. Сюжет та інтерв’ю дружини та матері ув’язненого активіста, ім’я якого, до речі згадується, в тексті останньої резолюції ГА ООН про права людини, не мають жодного стосунку до екстремізму та тероризму. Більш того, Еміра-Усеїна Куку росіяни звинувачують у належності до Хізб ут-Тахрі́р аль-Ісламі́ - міжнародної ісламської політичної партії, яка в Росії визнана «терористичною організацією». Діяльність Хізб ут-Тахрі́р аль-Ісламі́, членство у якій Еміра-Усеїна Куку, до речі, не доведене, є легальною ісламською організацією, яка веде політичну і просвітницьку діяльність по всьому світу. Таким чином, безпідставність російських вимог є очевидною. Але не для YouTube.

Чому вони «вірять» росіянам

З якої ж причини YouTube став на бік росіян і абсолютно “невинне відео” означив як терористичне та “екстремістське”? Роман Головенко, керівник правових проектів Інституту масової інформації описує можливі причини так: “ YouTube не хоче втратити великий ринок, понад 100 мільйонів населення, і тому мусить враховувати інтереси Росії. З іншого боку, YouTube – це глобальна компанія, яка надає послуги в багатьох країнах, але мати в кожній країні спеціаліста, який би розбирався з такими випадками, їй доволі складно. Обидва ці чинники і призводять, на жаль, до таких ситуацій, коли нікому розібратись, чи відео дійсно екстремістське, чи це просто політичне замовлення. Плюс, враховуючи, що значна частка контенту на пострадянському просторі виходить російською мовою, то часто такі спеціалісти походять з Росії і можуть підтримувати позиції російського уряду”.

Отже, не варто вважати, що позиція корпорації Google, чиєю дочірньою компанією є Youtube, полягає в підтримці російського політичного курсу. Також не варто вважати позитивну реакцію на вимогу видалити відео про кримського активіста визнанням Криму російською територією. Вочевидь, ми маємо справу з ситуацією, коли рішення про видалення відео прийняв або упереджений співробітник, або - якийсь автоматичний алгоритм Україна в даній ситуації зреагувала швидко, і Міністерство інформаційної політики практично одразу направило до YouTube та Google офіційні листи, де спростовують російські “пред’яви” і вимагають розібратись у ситуації.

Далі буде...

Наразі, як повідомив Укрінформ заступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін, у міністерстві не визначили, чи стала вимога блокування відео про Еміра-Усеїна Куку наслідком прямого запиту російських служб цензури, зокрема "Роскомнадзору", чи, можливо, бот-атаки. А це принциповий момент. Адже якщо відео блокуються за прямою вимогою російського уряду, то боротись з цим можна лише політичними зусиллями.

Дмитро Золотухін
Дмитро Золотухін

А от якщо росіяни знайшли певні «шпаринки» у механізмі прийому і оцінки скарг на контент YouTube і продовжать і надалі використовувати її для інформаційних атак, то проблема може стати значно серйознішою. Адже нещодавно керівництво YouTube інформувало, що планує змінювати принципи рекомендації відеороликів, для боротьби з неправдивою інформацією у сфері медицини, науки, тією ж «теорією плоскої Землі», і що для нас важливо, історії. Адже якщо погляди на прикладні науки фактично не відрізняються від країни до країни, то знайти якісь універсальні критерії ставлення до історичних подій дуже важко. І можна тільки уявити, що буде з контентом, присвяченим українській історії, якщо його правдивість і «рівень екстремізму», а отже і право на публікацію, будуть визначати російські цензори і боти.

Залишається сподіватись, що випадок з відео про Еміра-Усеїна Куку, який продовжує залишатися одним з багатьох політичних заручників Росії, закінчиться перемогою правди. Перемогою України. YouTube, в свою чергу, варто ретельніше ставитись до модерування та захисту від бот-атак східноєвропейського сектору своїх ресурсів. Зрештою, більшість інтернет-гігантів, зокрема, Facebook, Twitter та інші вже розпочали боротьбу з російськими ботами — основною зброєю Кремля в інформаційні війни проти всього вільного світу. І Google та його дочірнім ресурсам не слід залишатись осторонь цієї боротьби. Бо ті, хто стоять на боці брехні та диктатури, завжди в підсумку програють...

Вячеслав Масний, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-