НАТО оприлюднило свою першу в історії квантову стратегію

НАТО оприлюднило свою першу в історії квантову стратегію

Документ
Укрінформ
Північноатлантичний Альянс оприлюднив свою першу в історії квантову стратегію, яка визначає, як квантові технології можуть застосовуватись в обороні та безпеці.

Як передає Укрінформ, документ оприлюднений у середу на офіційному сайті НАТО.

"Квантові технології наближаються до того, щоб здійснити революцію у світі інновацій і можуть змінити правила гри у сфері безпеки, в тому числі у сучасній війні. Забезпечення "квантової готовності" Альянсу є метою першої в історії НАТО квантової стратегії, яка була ухвалена міністрами закордонних справ країн НАТО 28 листопада. У середу, 17 січня 2024 року, НАТО оприлюднює короткий виклад цієї стратегії", - йдеться у преcрелізі.

Стратегія визначає, як квантові технології можуть застосовуватись в обороні і безпеці в таких сферах, як зондування, візуалізація, точне позиціонування, навігація і синхронізація, поліпшення виявлення підводних човнів, а також модернізація і захист передачі даних за допомогою квантово-стійкої криптографії.

"Багато з цих технологій вже використовуються у приватному секторі і стали предметом стратегічної конкуренції. Квантова стратегія НАТО допомагає розвивати і спрямовувати співпрацю НАТО з промисловістю задля розвитку трансатлантичної екосистеми квантових технологій і водночас готує НАТО до захисту від зловмисного використання квантових технологій", - зазначається у матеріалі.

Квантові технології є однією з технологічних сфер, які члени НАТО визначили пріоритетними через їхній вплив на оборону і безпеку. До них відносяться штучний інтелект, дані і обчислення, автономність, біотехнології і вдосконалення людини, гіперзвукові технології, енергетика і рух, нові матеріали, комунікаційні мережі наступного покоління і космос.

Читайте також: США залишаться в НАТО, попри заяви Трампа - Столтенберг

Квантові технології вже зараз є частиною інноваційних зусиль НАТО. Шість з 44 компаній, відібраних для участі в програмі НАТО "Прискорювач оборонних інновацій для Північної Атлантики" (DIANA), спеціалізуються на квантових технологіях. Очікується, що їхні інновації допоможуть досягти прогресу в галузі криптографії наступного покоління, розробити високошвидкісні лазери для поліпшення супутникового зв'язку і розгорнути квантово посилені датчики тривимірного зображення в складних підводних умовах.

Як повідомляв Укрінформ, 28 листопада 2023 року міністри закордонних справ країн-членів НАТО схвалили першу в історії Альянсу квантову стратегію, яка має посилити кібернетичну безпеку блоку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-