Усім цвітом цвіте Закарпаття!

Усім цвітом цвіте Закарпаття!

Інфографіка
Укрінформ
Що, де і коли цвістиме на Закарпатті в цьому туристичному сезоні, розповів Укрінформу експерт з туризму Олександр Коваль

На Закарпатті наразі пік цвітіння первоцвітів — поляни шафранів та білоцвіту збирають у місцях масового цвітіння сотні туристів. Уже за тиждень-два у містах краю готуються вибухнути цвітом магнолії, мигдаль. Всередині квітня стартує сакуровий сезон. За ним Закарпаття запрошує в легендарну Долину нарцисів, ну а на початку травня у дендропарку під Ужгородом можна милуватися гліцинією та ірисами. Завершить цвітіння червона рута на полонинах Рахівщини — у червні.

БЕРЕЗЕНЬ: ПЕРВОЦВІТИ

На Закарпатті триває сезон цвітіння шафранів. Він цьогоріч стартував у другій декаді березня, зараз в долинних регіонах краю саме його пік. Найвідоміша локація — це дендропарк Березинка під Мукачевом. За два тижні “шафрановий пік” настане в легендарному селі Колочава Міжгірського району, недалеко від озера Синевир. Тут у квітах потопає музей “Старе село”.

Первоцвіти відносять до червонокнижних видів, відтак туристів застерігають від їх зривання та витоптування. Дозволено тільки фотографувати та милуватися, проходячи по стежках.

КВІТЕНЬ: МАГНОЛІЇ ТА САКУРИ

Вони прогнозовано почнуть цвісти в другій декаді квітня. Найкращі локації для споглядання цієї краси — це міста Ужгород та Мукачево. Якщо йдеться про сакури, також Виноградів, Іршава та Хуст. Найбільше квітів таки в Ужгороді. Різнокольоровими магноліями можна милуватися в ботанічному саді міста, але й поза ним у приватних садках вони ростуть майже у кожного.

У цей час в містах цвіте також мигдаль та багряник (або Іудове дерево).

Найбільша кількість сакур зосереджена в Ужгороді в Малому Галагові — історичному районі, закладеному чехами (за легендою, саме вони на початку ХХ століття і висадили в Ужгороді перші сакури). Тут найстаріші дерева, які рясно цвітуть. У місті до цвітіння сакур влаштовують щорічний “сакура-фест”, а останні три роки проводять також театральний фестиваль моновистав - “Під цвітом сакури”.

Рожевіє від сакурового квіту до середини квітня й Мукачево (тут знаходиться найдовша алея сакур на Закарпатті, це вулиця Ужгородська). Також в цьому місті росте “шалена сакура” - вона розпускається раніше за всі дерева в області і, до речі, уже зараз цвіте. Щороку більше цих дерев висаджують у Виноградові, Хусті та Іршаві.

КІНЕЦЬ КВІТНЯ-ТРАВЕНЬ: НАРЦИСИ

Долина нарцисів — найпопулярніша локація із цими квітами в краї. Це унікальний природний об'єкт, єдине місце в світі, де нарцис росте у долині, на висоті всього 200 м над рівнем моря. Зазвичай він зустрічається на полонинах, у проміжку висот 1000-1500 метрів.

Із середини березня тут буяє море шафранів та білоцвітів. А власне нарциси з’являються в останній тиждень квітня — на початку травня. До речі, цьогоріч місцеві вівчарі влаштують під Хустом вівчарський фест — якраз до цвітіння нарцисів в Долині.

ТРАВЕНЬ: ГЛІЦИНІЯ ТА ІРИСИ

Травень тішитиме око квітоманам ніжними гронами гліцинії. У дендропарку Деренівка поблизу Ужгорода справжній гліцинієвий рай — тут зібрано різні види цих ліан, дизайнерами створені унікальні локації для милування їхнім цвітом. У травні, до слова, в цьому парку можна милуватися і колекцією ірисів, яких тут зібрано сотні видів.

ПОЧАТОК ЧЕРВНЯ: ЛАВАНДА В УЖГОРОДСЬКОМУ ЗАМКУ

Два роки тому в Ужгородському замку почали висаджувати на клумбах кущі лаванди. Висадили тут український сорт — кримську лаванду, котра витримує морози, любить сонце та піщаний ґрунт. Починають квітнути кущі на початку червня.

ЧЕРВЕНЬ: ЧЕРВОНА РУТА В ГОРАХ

Червона рута цвіте на полонинах на висоті понад 1,5 тис. м упродовж 2 тижнів: сезон починається в першій половині червня, пік припадає на середину місяця. Наукова назва квітів — Rhododendron - перекладається з грецької як “дерево-троянда”. Але в народі воно відоме як "червона рута". Всупереч назві, квітки рослини мають не червоний, а рожевий колір.

Тетяна Когутич, Ужгород

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-