Політв'язню Мустафаєву призначили обстеження серця лише після скарги правозахисників

Політв'язню Мустафаєву призначили обстеження серця лише після скарги правозахисників

Укрінформ
Після скарги директора правозахисної організації «Front Line Defendersдо» Олівії Мур до генпрокуратури РФ правозахиснику, кримському політв'язню Серверу Мустафаєву призначили обстеження серця.

Як передає Укрінформ, про це «Кримській солідарності» повідомила його дружина Майє Мустафаєва.

«Директор правозахисної організації Front Line Defenders Олівія Мур направила до генпрокуратури РФ скаргу про ненадання медичної допомоги правозахиснику Серверу Мустафаєву, після чого йому призначили повне обстеження серця», - йдеться у повідомленні.

У скарзі зазначалося, що адміністрація тамбовської виправної колонії №1 не надавала допомоги правозахиснику. З дня арешту пройшло шість років, через тривале перебування у суворих умовах СІЗО у Мустафаєва виникли проблеми із серцем. Крім того, у нього виявили новоутворення під грудною клітиною – липому. Коли він потрапив до колонії у вересні 2022 року, Мустафаєву запропонували прооперуватися, але тоді він відмовився, оскільки не розумів, в яких умовах відбуватиметься операція, розповіла Майє.

Читайте також: «Радіо Свобода» назвало політичним трюкацтвом суд в Росії над Алсу Курмашевою

Після звернення Олівії Мур Серверу зробили ЕКГ, але лікар-кардіолог правозахисника так і не оглянув. Адміністрація колонії пообіцяла відвезти Мустафаєва до фахівця.

З серпня 2023 року Мустафаєв продовжує перебувати у суворих умовах утримання (СУС), зокрема йому не дозволяється працювати і виходити на прогулянки не за розкладом. За словами Майє Мустафаєвої, через високий забір до нього в камеру потрапляє мало сонячного світла. Мустафаєв скаржиться на падіння зору.

Ще в Сімферопольському СІЗО Сервера поставили на профоблік з екстремізму. Після етапу до колонії він помітив у своїй особистій справі понад 100 правопорушень. Деякі з них – з незначних приводів – наприклад, «не заправив ліжко». Про жодне з цих правопорушень йому не повідомляли.

Читайте також: Кримський політв'язень Мустафаєв у тюрмі рф почав страждати на біль у серці - правозахисники

Як повідомлялося, у 2018 році силовики у Криму після обшуків арештували Сервера Мустафаєва та Едема Смаїлова. Їх обвинуватили як фігурантів справи «Хізб-ут-Тахрір». Мустафаєва засудили до 14 років позбавлення волі.

Раніше Укрінформ повідомляв, що кримський політв'язень Сервер Мустафаєв у тюрмі РФ почав страждати на біль у серці.

Фото: nsju.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-