У політв'язня Абдулгазієва виявили туберкульоз через місяць після госпіталізації до тюремної лікарні у РФ

У політв'язня Абдулгазієва виявили туберкульоз через місяць після госпіталізації до тюремної лікарні у РФ

Укрінформ
Кримськотатарському активісту Тофіку Абдулгазієву, засудженому до 12 років ув'язнення, діагностували туберкульоз. Це сталося через місяць після того, як його відправили до тюремної лікарні в Челябінську.

Про це «Кримській солідарності» повідомив адвокат Еміль Курбедінов, передає Укрінформ.

«Кримськотатарському активісту Тофіку Абдулгазієву, засудженому до 12 років ув'язнення, діагностували туберкульоз. Близько місяця тому Тофіка помістили до тюремної лікарні №3 у Челябінську», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що лікарі діагностували у Абдулгазієва низку інших захворювань: двосторонню пневмонію, малий лівосторонній гідроторакс (рідина у легенях), анемію середнього ступеня тяжкості, синдром сполучнотканинної дисплазії з ураженням мітрального клапана (хвороба серця), хронічну серцеву недостатність, хронічний гастрит та нефролітіаз.

Курбедінов зазначив, що зараз він готує заяву та необхідні документи для подання до суду через тяжкі захворювання Абдулгазієва. Адвокат також звернувся до уповноваженої з прав людини у Челябінській області Юлії Сударенко, щоб політв'язню надали необхідне лікування.

Дружина політв’язня Алія Куртаметова отримала обстеження, діагноз і довіреність на оголошення діагнозу її чоловіка електронною поштою.

За її словами, чоловік не виходить на зв'язок і про його самопочуття нічого невідомо.

«Ми переживаємо за нього. З таким діагнозом Тофіку потрібні посилене лікування, догляд та харчування, але за умов в'язниці це навряд чи вдасться. Все, що мені відомо про його стан здоров'я, що воно є задовільним. Лежить у лікарні за гірших умов, ніж у реанімації», - додала Куртаметова.

Читайте також: Ташева: Окупанти незаконно ув’язнили вже 204 особи, з них 123 - кримські татари

Як повідомляв Укрінформ, Тофік Абдулгазієв є фігурантом другої сімферопольської групи «справи Хізб ут-Тахрір». У травні 2022 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону виніс обвинувальне рішення проти Абдулгазієва і засудив його до 12 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з першими п'ятьма роками у в'язниці. У липні 2023 року його етапували до Росії, де помістили у в'язницю міста Верхньоуральськ Челябінської області.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що російські загарбники замовчують інформацію про реальний стан Абдулгазієва, у якого погіршилося здоров’я через неналежні умови утримання та відсутність медичної допомоги.

Раніше Укрінформ повідомляв, що у Росії політв'язня Абдулгазієва перевели з реанімації у відділення, він схуд на 38 кілограмів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-