СБУ повідомила про підозру 19 журналістам, які співпрацюють з окупантами на Донеччині

СБУ повідомила про підозру 19 журналістам, які співпрацюють з окупантами на Донеччині

Укрінформ
У Донецькій області СБУ повідомила про підозру 19 журналістам, які співпрацюють з російськими окупантами і переховуються в «ДНР».

Про це на брифінгу повідомила керівниця пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа, передає кореспондент Укрінформу.

«Протягом 2023-2024 років слідчі нашого управління повідомили про підозру 19 журналістам, які співпрацюють з окупантами та створюють пропагандистські матеріали на захоплених територіях… Всі ці журналісти зараз переховуються на окупованій території Донецької області, і вони оголошені у розшук», - сказала Прищепа.

Вона зазначила, що проти цих журналістів 12 кримінальних проваджень були вже скеровані до суду для розгляду по суті.

Зокрема Прищепа розповіла, що днями працівники Служби безпеки задокументували діяльність ворожої пропагандистки, яка здійснює медійну підтримку агресії Росії проти України, поширює антиукраїнські фейки, пропагує війну та виправдовує злочини загарбників. Зловмисницею є кореспондентка і телеведуча Харцизького телевізійного каналу «Сфера».

За словами Прищепи, у липні 2022 року ця дівчина влаштувалась до ворожого медіа і активно висвітлює свою співпрацю з державою агресором та незаконними збройними формуваннями.

Так звана журналістка ще з 2014 року вже висловлювала свої проросійські погляди й підтримувала окупаційний режим. На той час вона працювала кореспондентом газети «Макіївський робочий» і розповсюджувала прокремлівські наративи за вказівкою загарбників. Вона публікувала неправдиву інформацію про нібито обстріли Харцизька підрозділами Збройних сил України, пропагувала діяльність окупаційних адміністрацій та дискредитувала українську владу.

«Співробітники спецслужби зібрали значний масив доказової бази і повідомили їй про підозру за ч.6 статті 111 *1 (Здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою агресором або його окупаційною адміністрацією)», - констатувала Прищепа.

Читайте також: Роботу в «поліції ДНР» до травня 2022 року не можна кваліфікувати як колабораціонізм - СБУ

Вона також повідомила, що подібну підозру отримала головний редактор телеканалу «Юніон», який працює в Донецьку. Вона здійснювала таку ж саму злочинну діяльність і додатково систематично надає інтерв'ю прокремлівським російським телеканалам, де розповідає про обстріли окупованих територій Донецької області начебто з боку ЗСУ.

«До того ж, ви пам'ятаєте, у січні, а таку саму підозру від нас отримали журналісти телепроєктів «Перший республіканський канал ДНР» та «Маріуполь-24». Вони також співпрацюють із державою агресором і напередодні виборів президента Росії закликали голосувати саме за Путіна», - нагадала представниця СБУ.

Вона заявила, що всі ці журналісти оголошені у розшук.

Як повідомлялося, правоохоронці оголосили підозру колишньому українському музиканту, який, за інформацією слідства, публічно підтримав російське вторгнення і дає концерти на окупованих територіях.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-