Джемілєв: Найбільша мрія - щоб до кінця року Крим був звільнений

Джемілєв: Найбільша мрія - щоб до кінця року Крим був звільнений

Ексклюзив
Укрінформ
Є всі підстави сподіватися, що 2024 рік стане останнім роком окупації Криму й кримські татари, які роз’їхалися по світу, повернуться додому.

Таке переконання в коментарі Укрінформу висловив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

«Найбільша мрія – що до кінця року Крим усе ж має бути звільнений. У тому, що Кримський міст буде зруйнований, немає жодних сумнівів», - сказав Джемілєв.

Якщо не вийде в першому півріччі, то в другому - точно, щойно Україна отримає необхідні далекобійні ракети, адже для такої роботи безпілотників недостатньо, потрібні Atacams, Storm-Shadow і Taurus з Німеччини, які, вважає Джемілєв, будуть передані.

Після знищення моста сухопутний шлях через Запоріжжя «буде легко перекрити, і військові формування на території Криму опиняться в котлі, у них буде два вибори: або здатися в полон, або вони будуть знищені», - додав лідер кримськотатарського народу.

Він зазначив, що, окрім моста, на півострові понад 160 важливих військових структур.

Джемілєв згадав своє новорічне звернення до жителів Криму, в якому сказав, що є всі підстави вважати, що це останній рік окупації, і запропонував усім, насамперед тим, хто незаконно переселилися в Крим з Російської Федерації, залишити його, поки ще є Кримський міст.

«Усім ганебним колаборантам, сексотам і стукачам теж бажано залишити Крим, адже ми не хочемо пролиття крові», - підкреслив Джемілєв.

Місцевих він закликав триматися подалі від військових об’єктів, оскільки Україна зробить усе можливе, щоб в ході військової операції зі звільнення Криму не постраждали мирні жителі, але не може взяти на себе відповідальність за безумну політику Путіна прикриватися цивільними.

Джемілєв поінформував, що до повномасштабного вторгнення, за оцінками, з півострова виїхали близько 30 тисяч кримських татар, які переселилися переважно на материкову частину України. Загалом за останні 10 років – понад 50 тисяч. Причому після початку повномасштабного вторгнення, коли кордони між півостровом і материковою Україною були перекриті, переселялися в інші країни, переважно в Туреччину, Ірландію, США, Канаду, Польщу, виїжджали хто як міг – через Казахстан, Грузію, країни Балтії тощо.

До звільнення Криму навряд чи хтось буде повертатися, визнав лідер кримськотатарського народу. Але, зауважив він, якщо будуть «ліберальні домовленості, то ще можна було б припустити, що люди будуть в’їжджати та виїжджати».

Читайте також: Кримськотатарська автономія зробить непорушною територіальну цілісність України

Джемілєв виступив у дискусії «Сильне море. Супротив Криму» в Берліні. Колишній дисидент розповів, що російська влада боїться кримських татар, які не хочуть йти на співпрацю з окупантами та з 1950-х років мають досвід опору.

Він також зауважив, що КДБ радянських часів було навіть «більш ввічливим», ніж нинішня російська влада, яка заарештовує і проводить обшуки з «максимальним завданням матеріальної шкоди». А вирок за політичні погляди самого Джемілєва був би набагато більш суворим - аж до розстрілу. (За свої політичні погляди Джемілєв був виключений з ВНЗ та сім разів засуджений. Усього він провів 15 років у місцях позбавлення волі).

Джемілєв висловив жаль з приводу того, що далеко не всі на Заході розуміють, що для кримських татар стоїть питання, чи залишаться вони як народ, що на кону стоїть доля України, бо Путін не зупиниться.

Читайте також: Туреччина підтримує право кримських татар жити на історичній батьківщині - радник президента

Як повідомляв Укрінформ, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв закликав громадян РФ, які незаконно переселилися до Криму, негайно залишити півострів, поки функціонує Керченський міст.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-