Окупанти пригрозили кримським правозахисникам переслідуваннями за організацію мітингів

Окупанти пригрозили кримським правозахисникам переслідуваннями за організацію мітингів

Укрінформ
Кримські правозахисники - юристи Ліля Гемеджі та Рустем Кямільов отримали застереження від окупаційного Центру із протидії екстремізму в тимчасово окупованому Криму про недопустимість організації мітингів.

Про це повідомляє ГО "Кримська солідарність", передає Укрінформ.

"Центр із протидії екстремізму в Криму направив дільничного до юристів та подружжя Лілі Гемеджі та Рустема Кямільова, щоб вручити застереження про неприпустимість порушення закону про мітинги. Про це "Кримській солідарності" розповів сам Кямільов", - йдеться у повідомленні.

Раніше подібну пересторогу про неприпустимість порушення закону про мітинги вручили громадському захиснику та активісту «Кримської солідарності» із Судака Сеїт-Осману Каралієву. У документі від міського відділу МВС стверджувалося, що Каралієв є "організатором масової акції" і має "вжити заходів щодо усунення" екстремістської діяльності та порушень громадського порядку. Активісту пригрозили адміністративними та кримінальними статтями.

Як зазначається, це не перший випадок переслідування та тиску на кримських правозахисників. У липні 2022 року адвокатська палата Чечні позбавила статусу адвокатів Рустема Кямільова, Лілю Гемеджі та Назіма Шейхмамбетова. Приводом для цього став довгий розгляд заявки про вступ із палати Чечні до кримської.

Читайте також: Окупанти продовжили арешт шістьом кримськотатарським активістам до 22 липня - адвокат

Крім того, статуси Гемеджі та Кямільова у Чечні назвали «небездоганними». Адвокати зазначали, що за рішенням чеченської палати стоять кримські управління ФСБ та МВС, які зацікавлені в тому, щоб захисники перестали працювати.

«У такий спосіб вони відсікають незалежних адвокатів, які намагаються відстояти істину в суді, показуючи неспроможність певних кримінальних справ. Там немає доказів, є політичне замовлення», - каже Кямільов.

Раніше Укрінформ повідомляв, що з 2014 року 193 громадянина України перебувають у місцях несвободи в рамках політично вмотивованого кримінального переслідування у Криму. Політв'язні знаходяться у СІЗО на півострові, або в колоніях на території РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-