Прибутки від заморожених активів РФ мають іти й на підтримку України - очільник МЗС Естонії

Прибутки від заморожених активів РФ мають іти й на підтримку України - очільник МЗС Естонії

Укрінформ
Прибутки від заморожених російських активів у країнах ЄС мають використовуватися не лише для відбудови України, але й для фінансування її військових потреб.

Про це заявив очільник МЗС Естонії Маргус Цахкна перед початком зустрічі голів зовнішньополітичних відомств ЄС у Брюсселі в понеділок, передає кореспондент Укрінформу.

"Я дуже радий, що на рівні ЄС ми прийняли політичне рішення щодо прибутків від російських активів. І я дуже сподіваюся, що ми зможемо використати їх дуже скоро, не лише для підтримки процесу відновлення України, але й, як сказала Урсула фон дер Ляєн (президентка Єврокомісії – ред.) перед Європейським парламентом – що ми зможемо віддати ці гроші на закупівлю боєприпасів, використовувати їх у військових цілях", - сказав він.

Цахкна також повідомив, що парламент Естонії також займається питання створення правових рамок для використання заморожених російських активів, як приватних, так і державних. Він висловив переконання, що такі рамки буде створено, і естонський досвід буде також використано згодом іншими європейськими країнами.

Читайте також: Боррель сподівається, що сьогодні погодять військову допомогу для України на €5 мільярдів

"Хороша новина полягає в тому, що США, Велика Британія та інші країни G7 працюють над тим, щоб знайти спосіб, як ми можемо використати заморожені російські активи. Тому це прямий сигнал Путіну, а також олігархам, що ми можемо забрати заморожені активи. І це також чіткий сигнал українцям, що у нас є величезні ресурси, щоб підтримати їх, а також нашим власним виборцям і платникам податків, що замість наших грошей ми маємо використовувати гроші та активи агресора. Тому рішення буде знайдено", - сказав міністр.

Глава МЗС Естонії також висловив сподівання, що цього тижня буде прийнято рішення про використання близько 5 млрд євро Європейського фонду миру для підтримки України.

Як повідомляв Укрінформ, Євросоюз планує цього року виділити Україні 2-3 млрд євро з прибутків, отриманих міжнародним депозитарієм Euroclear від заморожених російських активів.

Фото: Delfi

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-