Війна Росії проти України: Міжнародний реєстр збитків запустять на конференції у Гаазі

Війна Росії проти України: Міжнародний реєстр збитків запустять на конференції у Гаазі

Оновлено
Укрінформ
За тиждень на Міжнародній конференції «Відновлення справедливості для України», яка відбудеться в Гаазі, планують оголосити про старт технічного запуску Міжнародного реєстру збитків.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило Міністерство юстиції України.

«Вже за тиждень на Міжнародній конференції «Відновлення справедливості для України», що відбудеться в нідерландському місті Гаага, в присутності міністрів іноземних справ та міністрів юстиції країн Євросоюзу планується оголосити про старт технічного запуску Міжнародного реєстру збитків», - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що Реєстр збитків – це система обліку заяв фізичних, юридичних осіб та держави Україна про відшкодування збитків, втрат, шкоди від агресії Росії проти України.

«Українці чекають на відновлення справедливості, покарання для агресора, компенсації за той жах, біль, руйнування, які він приніс на нашу землю. Створення Міжнародного компенсаційного механізму, відкриття його складової – Реєстру для прийому заяв - це результат діяльності Робочої групи під керівництвом очільника Офісу Президента Андрія Єрмака, створеної Президентом у травні 2022 року для розробки та впровадження міжнародно-правових механізмів відшкодування шкоди. А також це титанічна робота великої кількості фахівців, міжнародних партнерів. Його існування стало можливим завдяки безпрецедентній підтримці спочатку Генеральної Асамблеї ООН, потім країн Європейського Союзу. Міністерство юстиції координує роботу Міжнародного компенсаційного механізму, його складових. І буде виконувати координаційну роботу до остаточного запуску всього механізму компенсацій», - сказала в коментарі Укрінформу заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра.

Читайте також: Міжнародний реєстр збитків від війни з квітня буде відкритий для заяв від постраждалих - Мін’юст

За інформацією міністерства, Реєстр почне прийом заяв на компенсації для постраждалих від збройної агресії РФ. Поки що йдеться про відкриття однієї категорії заявників, а загалом Реєстр буде налічувати 40 категорій.

За інформацією міністерства, Реєстр почне прийом заяв на компенсації для постраждалих від збройної агресії РФ. Поки що йдеться про відкриття однієї категорії заявників, а загалом Реєстр буде налічувати 40 категорій.

“Реєстр – це цифрова платформа, на яку фізичні, юридичні особи та держава Україна зможуть завантажувати заяви на компенсації. І прийом перших заяв стартує вже дуже скоро. Міністерство юстиції буде проводити широку інформаційну кампанію про Реєстр, консультувати щодо заповнення заяв та необхідних доказових документів. Технічний запуск Реєстру – це введення в роботу цифрової платформи Реєстру для прийому заяв. Поки що Реєстр відкривається для однієї категорії, триває робота над документами та формами для інших категорій, вимог до доказової бази. Також ми робимо все можливе для найшвидшої роботи комісії, яка буде присуджувати виплати. На створення такої комісії піде не менше року. Міністерство юстиції разом з Реєстром та міжнародними партнерами працюють над розробкою правового інструменту, на основі якого буде створено Компенсаційну комісію”, - додала Мудра.

Читайте також: Реєстр збитків готується прийняти до 10 мільйонів претензій українців, які постраждали від війни

Вона також зазначила, що кожна категорія матиме окремо затверджену Статутом Реєстру форму претензій і свій перелік доказової бази. Правила подання – єдині для всіх.

Міжнародний реєстр збитків – це перша складова Глобального компенсаційного механізму, розробку якого ініціювало Міністерство юстиції України ще у травні 2022 року разом з міжнародними партнерами. Компенсаційний механізм складається з Реєстру збитків, Компенсаційної комісії та Фонду.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародна конференція “Відновлення справедливості для України” пройде 2 квітня у межах Всесвітнього форуму в Гаазі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-