Відбудова України - 2024

Відбудова України - 2024

Дайджест
Укрінформ
У Києві відкрили Офіс Реєстру збитків, завданих російською агресією. Більше чотирьох тисяч українців отримали сертифікати на купівлю нового житла. У Миколаєві презентували систему DREAM.

Житлові сертифікати на купівлю нового житла отримали вже 4,5 тисячі українців

За даними Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, всього на компенсацію знищеного житла українці подали понад 11,3 тис. заяв. Сертифікати з моменту старту програми у січня 2024 року вже отримали 4,5 тис. українців.

Запоріжжя. Фото: Дмитро Смольенко, Укрінформ
Запоріжжя. Фото: Дмитро Смольенко, Укрінформ

У Києві відкрили Офіс Реєстру збитків, завданих російською агресією

Відкриття Офісу відбулося за участі генеральної секретарки Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич. Штаб-квартира Реєстру збитків знаходиться в Гаазі, але від самого початку було зрозуміло, що для його ефективної роботи потрібен офіс, розташований у Києві.

“Саме в Україні Росія вчиняє ці злочини і завдає таких значних збитків, і саме тому в Україні має бути проактивна присутність для збору доказів.” - генеральний секретар Ради Європи.

Марія Пейчинович-Бурич, Київ, 22 березня. Фото: Кирило Чуботін, Укрінформ

Марія Пейчинович-Бурич, Київ, 22 березня. Фото: Кирило Чуботін, Укрінформ

Як пояснив виконавчий директор Реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України Маркіян Ключковський, заяви на відшкодування збитків подаватимуться онлайн через застосунок «Дія», але також буде можливість подати заявку через центри надання адміністративних послуг та інші механізми.

Маркіян Ключковський, Київ, 22 березня. Фото: Кирило Чуботін, Укрінформ
Маркіян Ключковський, Київ, 22 березня. Фото: Кирило Чуботін, Укрінформ

«На кінець 2023 року потреби у відбудові України становили 486 млрд доларів. Звичайно, ця цифра неповна, і навіть з огляду на події сьогоднішнього ранку вже застаріла – на жаль, маємо нові руйнування і нові збитки. Вона також не враховує людських втрат, широкої категорії бізнесових та економічних збитків, тому ми сьогодні в загальних оцінках оперуємо дещо більшими цифрами», - виконавчий директор Реєстру збитків.

РЕПОРТАЖ УКРІНФОРМ

Релоковане з Харкова підприємство розвиває в Чернівцях нові методи перероблення поліетилену

Уже в перший день повномасштабного вторгнення працівникам підприємства з перероблення пластику, потужності якого були розташовані на території Харківського тракторного заводу, заборонили виходити на роботу, адже цей стратегічний об’єкт у будь-який момент міг стати ціллю ворожого бомбардування. Працівники підприємства вирішили переїжджати на Буковину. Кореспондент Укрінформу побував на релокованому в Чернівці підприємстві з перероблення пластикових відходів на гранули, а також на заводі, де з гумових шин та пластику виробляють нафту, газ і вуглець.

Чернівці. Фото Віталія Олійника, Укрінформ
Чернівці. Фото Віталія Олійника, Укрінформ

Із тонни пластику, який потрапив би на смітник, харківські підприємці отримують 700 літрів нафти. Половина добутого так газу йде на роботу заводу, а з другої половини за допомогою генератора виробляють електроенергію, яку постачають на промислові підприємства . Із очищеного вуглецю виготовляють брикети вугілля, яке купують котельні.

Олександр Поляков, Чернівці. Фото Віталія Олійника, Укрінформ
Олександр Поляков, Чернівці. Фото Віталія Олійника, Укрінформ

У майбутньому, коли на заводі працюватимуть усі чотири установки, підприємці хочуть залучити інвесторів із галузі екологічного виробництва палива. Так планують збільшити екологічне перероблення пластику та виробництво з нього різних видів палива. Це також зменшить кількість захоронених відходів у землі.

Чернівці. Фото Віталія Олійника, Укрінформ
Чернівці. Фото Віталія Олійника, Укрінформ

ФОТОРЕПОРТАЖ УКРІНФОРМ

У Запоріжжі відновлюють багатоповерхівку, зруйновану російською ракетою

2 березня 2023 року у Запоріжжі у під'їзд п'ятиповерхового будинку влучила російська ракета. Загинули 13 людей, серед них і 8-місячна дівчинка. Підготовчий етап відбудови будинку стартував на початку листопада 2023 року, а з кінця листопада розпочали демонтажні роботи. Роботи виконуються коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії РФ.

Запоріжжя. Фото: Дмитро Смольенко, Укрінформ
Запоріжжя. Фото: Дмитро Смольенко, Укрінформ

ІНВЕСТИЦІЇ

У Миколаєві презентували систему DREAM, яка допоможе залучити інвестиції для відбудови

Миколаївщина знаходиться серед п’яти регіонів України, з найбліьшою кількістю руйнувань за час повномасштабного вторгнення. Міжнародні партнери готові допомагати Україні, але громадам потрібно вміти максимально ефективно проходити всі етапи на шляху до отримання фінансування.

Миколаїв. Фото пресслужби ОВА
Миколаїв. Фото пресслужби ОВА

Державна система «DREAM» - це єдиний національний банк проєктів відновлення, а також це своєрідна покрокова інструкція, прозорий механізм, який своїм функціоналом забезпечує проходження проєкту по шляху до його реалізації», - сказав керівник Проєктного офісу «DREAM» Віктор Нестуля.

Більшість українців вірять у відновлення країни після війни

Такі дані загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології, були оприлюднені під час першої відеоконференції з відновлення Recovery Media Conference.

На запитання, чи вірять респонденти у повне відновлення країни після війни, "так” і “скоріше так” відповіли 32,3% та 36% респондентів відповідно. Водночас 16,4% опитаних обрали варіант "важко сказати", не вірять чи скоріше не вірять у відновлення 9,6% респондентів. 

Перші профтехи, де навчатимуть професій для відбудови країни

МОН визначило перші 72 профтехи, де навчатимуть професій для відбудови країни.

Визначено перші 72 профтехи, які отримають 500 млн грн державних коштів на оновлення майстерень. Трансформація закладів відбувається в межах проєкту #100 майстерень.

Запоріжжя. Фото: Дмитро Смольенко, Укрінформ
Запоріжжя. Фото: Дмитро Смольенко, Укрінформ

Як дружня Литва допомогла у відновленні ліцею у Бородянці

Переглянути репортаж у Телеграм.

Бородянка. Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

Бородянка. Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

Стежте за новинами про відбудову - підпишіться на нашу щотижневу розсилку. Щопонеділка ви будете отримувати усі головні тексти, фото та відео про відновлення України. Якщо вам сподобалось, порекомендуйте нас друзям, щоб спільнота зацікавлених людей зростала.

Наступний лист з новинами про відбудову України очікуйте 1 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-