The Insider та Bellingcat показали фото третього отруйника Скрипалів

The Insider та Bellingcat показали фото третього отруйника Скрипалів

Фото
Укрінформ
Розслідувачі опублікували фотографію третього підозрюваного в отруєнні Скрипалів - співробітника ГРУ "Сергія Федотова", справжнє ім'я якого Денис Сергєєв.

Про це повідомляється в розслідуванні The Insider та Bellingcat.

Зазначається, що ідентифікація "Федотова" зайняла більше часу, так як, на відміну від випадку з основними підозрюваними в отруєнні Скрипаля - Анатолієм Чепігою та Олександром Мішкіним ( "Олександром Петровим" і "Русланом Бошировим"), британська влада не публікували його фотографію.

Як стало відомо журналістам, Денис Сергєєв виріс в казахстанському Ушаралі. Як і у випадку з Чепігою і Мішкіним, військове училище для Сергєєва стало початком кар'єрної драбини. У 1990 році він закінчив Єкатеринбурзьке суворовське військове училище, після продовжив військову кар'єру в ПДВ. У 1999 році Сергєєв брав участь в бою за висоту Осляче Вухо в Дагестані, був поранений і представлений до державної нагороди. На початку 2000-х Сергєєв переїхав до Москви, де вступив до Військової академії, яка готує співробітників військової розвідки.

The Insider вже розповідав про участь Сергєєва в отруєнні Скрипалів і болгарського підприємця Омеляна Гебрева. Але це, схоже, були далеко не єдині його операції.

Так, наприклад, "Федотов" був у Каталонії безпосередньо перед референдумом про відокремлення, а також у Британії перед референдумом про Brexit. Наразі підтвердити його зв'язок з цими подіями не вдалося.

Поїздки Сергєєва вказують на те, що він під реальним ім'ям їздив до Петербурга з людиною, чия машина також зареєстрована за адресою штаб-квартири ГРУ, Хорошевському шосе 76. Правами на водіння цього автомобіля володів інший ГРУшник, Володимир Моісеєв (Попов), один з організаторів перевороту в Чорногорії.

Ще один попутник Сергєєва (ім'я не називається) мінімум 4 рази літав на літаку разом з Едуардом Шишмаковим (Широковим) - другим основним учасником перевороту в Чорногорії.

Деякі з поїздок Сергєєва наразі важко пояснити, у тому числі - до Таджикистану в 2013 році, Чехії в 2014 році і Туреччини в 2015 році. Однак експерт, з яким спілкувалися Bellingcat і The Insider, припустив, що вони можуть бути пов'язані з угодами з продажу зброї до Сирії, переговори по яких проходили у цей час в цих країнах і які могли викликати сильне роздратування Росії. Як виявили Bellingcat і The Insider, російська влада почала знищувати сліди існування "Федотова", і ті дані про нього, які вдалося отримати ще в жовтні, через пару місяців вже зникли з російських баз даних, у тому числі з паспортної бази, бази державтоінспекції, бази перетину кордону, тощо.

The Insider і Bellingcat, однак, вдалося отримати списки пасажирів рейсів, що вилітали в Лондон 2 березня 2018 року, і підтвердити, що "Федотов" прилетів в столицю Британії за кілька годин до Петрова і Боширова, а ось на зворотний рейс він не сів. З того ж списку пасажирів вдалося отримати і дату його народження, але вона, як і ім'я, могла бути вигаданою.

Пам'ятаючи про те, що ГРУшники при отриманні своєї нової агентурної особистості зберігають багато даних про себе, The Insider і Bellingcat спробували виявити людину зі схожими даними і зареєстровану за однією з адрес, пов'язаних з ГРУ (як вже раніше писав The Insider, сотні співробітників ГРУ з погано зрозумілих причин реєструються або реєструють свої машини за адресою своїх військових частин, що не сприяє їх конспірації).

Після безлічі різних комбінацій вдалося знайти "підозрюваного": за адресою: вул. Народного Ополчення, 50 (Військова академія ВС РФ, також відома як "Консерваторія ГРУ") була прописана людина з тією ж датою народження - Денис В'ячеславович Сергєєв.

Однак без фотографії встановити, чи є Федотов і Сергєєв однією особою, видавалося справою непростою. А всі дані з фотографіями (копії паспортів і водійських посвідчень) були видалені з російських баз даних.

Читайте також: Bellingcat назвала справжнє ім’я третього підозрюваного в отруєнні Скрипалів

Розслідувачі зв'язалися з безліччю джерел в різних країнах, в тому числі з готелями, де зупинявся "Федотов", і одне з джерел надало The Insider копію фотографії "Федотова" з його закордонного паспорта.

Також журналістам вдалося знайти кадри з Сергєєвим в документальному фільмі про бій за висоту Осляче Вухо. На перший погляд в документальному відео і на фотографії - різні люди. Спочатку розслідувачі вирішили, що пішли хибним шляхом.

Однак професійна експертиза, проведена професором Хасаном Югейлом з Центру візуальних обчислень Бредфордського університету, встановила, що коефіцієнт збігу між фото - 78%, при необхідних 70% для одної і тої ж людини.

Як повідомляв Укрінформ, 5 березня 2018 року колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його дочку Юлію було знайдено без свідомості в британському Солсбері і госпіталізовано з отруєнням невідомою речовиною, яке згодом ідентифікували як нервовий реагент "Новачок" російського походження.

Пізніше, 30 червня, відбулося отруєння "Новачком" двох осіб в сусідньому місті Еймсбері. Мати трьох дітей Дон Стерджесс померла, її партнер - 45-річний Чарлі Роулі вижив.

5 вересня прокуратура Великої Британії назвала імена двох росіян, яких підозрюють в спробі замаху на Скрипалів. Британська розвідка встановила, що підозрювані - "Олександр Петров" (справжнє ім'я Олександр Мішкін) і "Руслан Боширов" (справжнє ім'я Анатолій Чепіга) - є офіцерами ГРУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-