У Сербії проходить найбільший з початку протестів мітинг

У Сербії проходить найбільший з початку протестів мітинг

Фото
Укрінформ
Тисячі протестувальників зібралися в суботу в Белграді на найбільший із мітингів проти ймовірних фальсифікацій на парламентських виборах.

Про це повідомляє AFP, передає Укрінформ.

Зазначається, що це вже 13-та демонстрація поспіль після голосування 17 грудня. Демонстранти вимагають анулювання результатів виборів і проведення нового голосування.

Організатори мітингу закликали Європейський Союз сприяти їм, а також створити незалежну комісію з розслідування ймовірних порушень, створити справедливі умови для проведення виборів і організувати нові голосування через шість місяців.

Кілька тисяч прихильників опозиційної коаліції "Сербія проти насильства" пройшли маршем центром міста до будівлі Конституційного суду, де було встановлено сцену для проведення мітингу.

У протесті взяла участь лідер сербської опозиції Марініка Тепіч, яка голодує з 18 грудня на знак протесту. Після того, як їй допомогли піднятися на сцену, щоб звернутися до демонстрантів, Тепіч поїхала до лікарні і оголосила, що припиняє голодування.

Як повідомляє DW, за словами організаторів акції, у ній взяли участь 10 тисяч осіб. Протест став продовженням 24-годинної блокади вулиць в урядовому кварталі Белграда, організованої студентами з руху "Боротьба".

Як передають сербські ЗМІ, організатори протестів заявили, що продовжувати акції біля будівлі виборчої комісії немає сенсу оскільки там нікого немає, але після Нового року протести продовжаться у вигляді подібних акцій.

Головна опозиційна коаліція "Сербія проти насильства", а також інші групи та ініціативи заявили про численні порушення, в тому числі про те, що етнічним сербам з сусідньої Боснії було дозволено незаконно проголосувати в столиці.

Як повідомляв Укрінформ, по всій Сербії в суботу, 30 грудня, проходять повторні парламентські вибори на 35 виборчих дільницях, де право голосу можуть віддати 19 543 виборців.

Акції протесту в Белграді почалися після парламентських виборів 17 грудня. Правляча правопопулістська "Сербська прогресивна партія" (SNS) президента Александара Вучича, за офіційними даними, здобула 47% голосів, тоді як опозиційна "Сербія проти насильства" – 23%.

Читайте також: Прокуратура Сербії звинувачує протестувальників у спробі змінити конституційний лад

Наступного дня міжнародна місія спостерігачів, до якої входили представники ОБСЄ, Європейського парламенту та Європейської ради, повідомила про низку порушень на виборчих дільницях, зокрема, про випадки купівлі голосів і вкидання до урн підроблених бюлетенів.

Влада відкидає звинувачення у фальсифікації виборів. Акції протесту тисяч прихильників сербської опозиції спершу тривали мирно, втім у неділю, 24 грудня, сотні демонстрантів спробували увірватися в мерію, вибивши скло в будівлі. Поліція застосувала проти них сльозогінний газ і затримала десятки людей.

Фото: Andrej ISAKOVIC

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-