США збудують у Газі тимчасовий порт для доставки гуманітарної допомоги

США збудують у Газі тимчасовий порт для доставки гуманітарної допомоги

Укрінформ
Президент США Джо Байден у своєму зверненні «Про стан справ у країні» у четвер озвучить розпорядження американським військовим створити тимчасовий порт у Газі для доправлення гуманітарної допомоги палестинцям.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Hill з посиланням на американських посадовців.

Порт на Середземному морі зможе приймати великі кораблі, що доставлятимуть харчі, воду, медикаменти та інші вантажі в Газу, де триває воєнна операція Ізраїлю проти угрупування ХАМАС.

Байден дасть вказівку американським військовим здійснити цю місію разом із союзниками й гуманітарними партнерами. На планування й реалізацію проєкту піде кілька тижнів. Для цього буде задіяний персонал, який уже перебуває в регіоні або прибуде туди найближчим часом.

Посадовці заявили, що проєкт не потребуватиме присутності американських військових на території Гази.

Порт облаштовуватимуть дистанційно з військових кораблів у відкритому морі, без висадки персоналу на берег.

Перші партії допомоги йтимуть через Кіпр. США співпрацюватимуть з ООН та іншими гуманітарними партнерами, щоб розподіляти допомогу по всій території Гази після її прибуття до порту.

Зазначається, що США при розробці цієї ініціативи тісно співпрацювали з Ізраїлем.

Байден переконаний, що Штати мають підтримувати Ізраїль і надавати йому допомогу в боротьбі з ХАМАСом.

Водночас він закликає Ізраїль зробити більше для захисту цивільного населення й дозволити доставку допомоги в Газу через прикордонні пункти пропуску.

Читайте також: Від ХАМАСу залежить, чи буде нове припинення вогню у Газі - Байден

Останніми днями США почали доправляти в Газу продукти харчування та інші товари повітряним шляхом, скидаючи їх за допомогою парашутів.

Очікується, що в четвер увечері Байден наполягатиме на припиненні вогню й закличе ХАМАС прийняти умови щодо тимчасової паузи в обмін на звільнення заручників.

Як повідомляв Укрінформ, президент США планує під час звернення до обох палат Конгресу з доповіддю «Про стан справ у країні» порушити питання допомоги Україні та закликати законодавців негайно ухвалити відповідний законопроєкт.

Виступ Байдена розпочнеться в четвер о 20:00 (03:00 за Києвом).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-