США і союзники проведуть військові навчання в Південнокитайському морі

США і союзники проведуть військові навчання в Південнокитайському морі

Укрінформ
Сполучені Штати, Японія, Австралія та Філіппіни на тлі триваючих агресивних дій Китаю у Південнокитайському морі у неділю, 7 квітня, проведуть біля філіппінського острова Палаван перші спільні військово-морські навчання.

Як передає Укрінформ, про це з посиланням на співрозмовників в уряді Японії повідомляє Kyodo.

Це будуть перші повномасштабні навчання за участю чотирьох країн, спрямовані на підвищення оперативної сумісності їхніх сил і включатимуть тренування з протичовнової боротьби, радіозв’язку та підтримання взаємодії, а також маневри у складі корабельних формувань.

У серпні ці ж країни провели спільні тренування екіпажів суден на їх стоянках поблизу північно-західних Філіппін, лише обмінявшись салютами та спільними фото.

Очікується, що в навчаннях візьмуть участь кілька бойових кораблів ВМС США і Філіппін, австралійський фрегат і військовий літак та японський есмінець. Тренування проводитимуться за межами територіальних вод Філіппін, але в їх виключній економічній зоні.

Заплановані на неділю навчання відбуватимуться на тлі агресивної активності Китаю в багатому ресурсами Південнокитайському морі. Останній інцидент стався 23 березня, коли китайська берегова охорона застосувала водомети проти філіппінського судна забезпечення з продуктами й іншими запасами на підконтрольній Манілі Другій мілині Томаса.

У результаті того інциденту судно зазнало серйозних ушкоджень, а філіппінські військовослужбовці на борту отримали поранення.

На тлі зростання небезпечної активності Китаю, Філіппіни з минулого року проводять окремі морські заходи зі Сполученими Штатами та Австралією, з якими мають оборонні угоди, але військових навчань у Південнокитайському морі союзники уникали.

Співрозмовники Kyodo розповіли, що філіппінська сторона звернулась до союзників із проханням проводити спільні чотиристоронні навчання кілька разів на рік.

Читайте також: У Молдові стартують військові навчання за участі США та Румунії

Китай претендує на суверенітет майже над усім Південнокитайським морем і не визнає рішення Постійного арбітражного суду в Гаазі від 2016 року, яким його широкі претензії визнані безпідставними, конфліктуючи з регіональними державами, зокрема, з Філіппінами, Малайзією і В’єтнамом.

Як повідомляв Укрінформ, контрзаходи Філіппін у відповідь на поведінку Китаю в Південнокитайському морі передбачають зміцнення оборонного потенціалу спільно із союзниками і використання всіх дипломатичних заходів для вирішення суперечок.

Фото: Kyodo

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-