Нідерландський виробник мікросхем Nexperia зазнав атаки хакерів

Нідерландський виробник мікросхем Nexperia зазнав атаки хакерів

Укрінформ
Нідерландська компанія Nexperia, що спеціалізується на виробництві мікросхем, зазнала атаки хакерів.

Як повідомляє Укрінформ, з посиланням на RTL, зловмисники погрожують Nexperia опублікувати цінні дані, якщо не буде виплачено викуп.

“Нідерландський виробник мікросхем Nexperia, відомий своїми комп'ютерними чипами, які використовуються в телефонах, пилососах і автомобілях, зазнав хакерської атаки. Кіберзлочинці, які стоять за атакою, погрожують опублікувати цінні дані, якщо викуп не буде сплачено”, - йдеться у повідомленні.

За даними RTL, в результаті кібератаки було викрадено сотні гігабайт конфіденційної інформації, у тому числі комерційні таємниці, конструкції мікросхем та дані таких клієнтів, як SpaceX, Apple та Huawei. Як доказ злочинці опублікували десятки документів у даркнеті, у тому числі адресу внутрішньої електронної пошти та паспортні дані колишнього старшого віцепрезидента компанії.

RTL запевняє, що переконався у справжності цих документів. У Nexperia підтвердили атаку хакерів, але відмовилися від подальших коментарів, оскільки триває розслідування.

Деякі з вкрадених даних можуть бути дуже цінними, вважає професор електроніки Брам Наута з Університету Твенте. “Nexperia має інформацію не тільки про самі мікросхеми, які відносно прості, а й про процеси їх виробництва. Дані про обладнання для виготовлення мікросхем вкрай засекречені, і ніхто не хоче, щоб ця інформація потрапляла у відкритий доступ”, - зазначив він.

Одразу після атаки компанія Nexperia звернулася до поліції, яка разом з Управлінням із захисту даних Нідерландів та фахівцями в галузі кібербезпеки проводить розслідування.

Як стверджує RTL, за атакою може стояти нове хакерське угруповання Dunghill, жертвою якого вже стали десятки компаній. Зловмисники називають себе “міжнародною командою технічних фахівців, які проводять дослідження у сфері інформаційної безпеки”.

Nexperia, придбана китайськими інвесторами у 2019 році, раніше була частиною NXP, ще одного відомого виробника мікросхем. NXP зосереджується в основному на чіпах для платіжних операцій, Nexperia виготовляє простіші чіпи для повсякденних товарів – від автомобіля до холодильника. Nexperia виробляє понад 100 млрд мікросхем на рік, які використовуються у всьому світі.

У 2023 році було виявлено, що мільйони цих чіпів потрапили в російську зброю, таку як безпілотники та ракети.

Читайте також: У Чехії заявили про спроби Росії паралізувати європейську залізничну мережу

Як повідомляв Укрінформ, продукцію NXP і “Nexperia” знаходили у БПЛА “Shahed-136”, ZALA, ПТЕРО, “Елерон-3СВ”, “Куб”, “Орлан-10”, “Тахион”, “Герань-2”, Х-101, ОТРК “Искандер”, а також у російському танку Т-90.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-