У Франції ультраправі лідирують у рейтингу на європейських виборах

У Франції ультраправі лідирують у рейтингу на європейських виборах

Опитування
Укрінформ
За список «Національного об’єднання» на чолі з Жорданом Барделла (політична сила Марін Ле Пен) на європейських виборах 9 червня готові голосувати понад 30% французів. Президентський блок «Відродження» має вдвічі менше симпатиків, і його наздоганяє Соціалістична партія.

Як передає Укрінформ, про це свідчать останні дані опитування, проведеного на замовлення France info та Le Parisien.

Трійка лідерів станом на зараз має такий вигляд: "Національне об’єднання", яке набрало б 32% голосів. Президентське "Відродження" на чолі з Валері Хайє – 16%, і це на два пункти менше, ніж було місяць тому. Соціалістична партія набрала два пункти й має зараз 13% симпатиків.

"Глюксманн повертає лівоцентристських виборців Макрона, розчарованих пенсійною реформою та законом про імміграцію. В цілому, електорат "Відродження" недостатньо мобілізований, а популярність лідера списку Валері Айє також невисока. Водночас війна в Україні - це дуже важлива тема як для електорату макроністів, так і для виборців Глюксманна. Як і місце Франції у світі. Європеїзація кампанії - найнадійніший важіль для їхньої мобілізації", - коментує результати соціолог Бріс Тентюр'є, заступник генерального директора компанії Ipsos, яка проводила опитування.

Водночас, за його результатами, тема війни в Україні хвилює лише 4% потенційних виборців, а місце Франції в Європі та світі – 5%. Серед питань, які відіграватимуть найбільшу роль у виборі 9 червня, на першому місці - купівельна спроможність, яку вказали 54% респондентів. Далі - система охорони здоров'я та проблема імміграції.

«Основні причини для голосування видаються дуже несприятливими для уряду, а отже, і для списку президентської більшості. А імміграція, як правило, є дуже сприятливим питанням для ультраправих», - додає соціолог.

Читайте також: Бельгія розслідуватиме ймовірне втручання Росії у вибори в ЄС

Згідно з результатами опитування, дві третини (63%) заявили, що їхній вибір є остаточним. Найбільш упевнені у своєму рішенні виборці "Відродження" та "Національного об'єднання". Водночас виборці соціалістів мають більше сумнівів.

Ще одна невизначеність наступних виборів до Європарламенту – явка. Як показало опитування, участь у голосуванні мають намір взяти 43% від загальної кількості виборців. На минулих європейських виборах 2019 року явка становила трохи більш ніж половина - 50,1%.

Як повідомляв Укрінформ, у Франції президентський блок іде на вибори до Європарламенту з гаслами про єдину Європу та підтримку України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-