Конституційний суд Хорватії заборонив президенту Мілановичу стати прем'єром

Конституційний суд Хорватії заборонив президенту Мілановичу стати прем'єром

Укрінформ
Конституційний суд Хорватії заборонив президенту Зорану Мілановичу стати прем'єр-міністром, навіть якщо він подасть у відставку, аби обійняти нову посаду.

Про це повідомляє АР, передає Укрінформ.

"Конституційний суд встановив, що своїми заявами і поведінкою президент поставив себе в таке становище, що він не може бути призначений ані прем'єр-міністром майбутнього уряду, ані прем'єр-міністром взагалі", - йдеться в рішенні.

Міланович і його Соціал-демократична партія (SDP) заявили, що Конституційний суд не має права протидіяти волі народу. Вони стверджують, що майбутній парламент може обрати наступним прем'єр-міністром кого захоче.

"Вибори закінчилися, і все вирішуватиме воля народу, а не суддів", - сказав Міланович на пресконференції.

Він наполягає, що не порушував Основного закону Хорватії, відкрито підтримуючи опозицію під час виборчої кампанії і заявляючи, що стане новим прем'єр-міністром.

Лідер SDP Педжа Грбін назвав це рішення "ганебним" і закликав інші опозиційні групи допомогти сформувати новий уряд без правлячої партії Хорватський демократичний союз (HDZ), лідером якої є прем'єр-міністр Андрей Пленкович

Читайте також: Президент Хорватії назвав гасло «Слава Україні» шовіністським, в ОП відреагували

Міланович критикує політику ЄС щодо війни в Україні. Якщо він сформує уряд, це потенційно може відкрити простір для посилення проросійського впливу в країні, подібно до Угорщини та Словаччини.

Як повідомляв Укрінформ, минулого місяця Міланович зробив заяву про те, що балотуватиметься на посаду прем'єр-міністра, всього через кілька годин після призначення виборів на 17 квітня. Конституційний суд попередив Мілановича, що спочатку він має подати у відставку, але він проігнорував це попередження.

На суботніх виборах партія HDZ набрала найбільше голосів, але не достатньо, щоб керувати одноосібно. Партія Мілановича SDP, яка посіла друге місце, також намагається створити коаліцію в парламенті, що складається зі 151 депутата.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-