В Аргентині масово протестували проти скорочення фінансування державних університетів

В Аргентині масово протестували проти скорочення фінансування державних університетів

Фото, відео
Укрінформ
Сотні тисяч аргентинців вийшли на вулиці Буенос-Айреса на марш проти скорочення бюджету для державних університетів, це найбільший протест проти жорсткої економії президента Хав'єра Мілея.

Про це повідомляє France 24, передає Укрінформ. 

У мітингу, який пройшов у вівторок, взяли участь професори, батьки та студенти 57 державних університетів Аргентини, які встали «на захист безкоштовної університетської освіти».

Профспілки, опозиційні партії та приватні університети підтримали протести в Буенос-Айресі та інших великих містах, таких як Кордова.

Поліція заявила, що лише у столиці вийшли близько 100 000 людей, тоді як організатори кажуть, що кількість протестувальників становила майже пів мільйона. Мітинг паралізував центр міста на години.

Фото: Seguir a @ContraReplicaMX
Фото: Seguir a @ContraReplicaMX

Профспілка вчителів повідомила про мільйон протестувальників по всій країні.

Читайте також: У Колумбії пройшли багатотисячні мітинги проти реформ президента Петро

Учасники тримали банери із закликами захистити фінансування освіти, зокрема: «Захистіть державні університети», «Навчання – це право» та «Геть план Мілея».

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Президент Хав'єр Мілей обійняв посаду минулого року, пообіцявши взяти фінанси під контроль за допомогою масштабних скорочень у державному секторі. Його уряд цього року зберіг фінансування університетів на рівні 2023 року, незважаючи на те, що інфляція зменшила реальну вартість бюджету на 80%.

Державні університети Аргентини, такі як Університет Буенос-Айреса (UBA), які пропонують безкоштовну бакалаврську освіту, значною мірою залежать від державного фінансування. Ректор UBA Рікардо Гелпі попередив, що навчальний заклад, можливо, доведеться закрити протягом трьох місяців, якщо він не отримає більше фінансування, пише ВВС

Фото: Infobae
Фото: Infobae

Мілей намагався виправдати скорочення, неодноразово описуючи державні університети як центри соціалістичного виховання.

Читайте також: Сенат Аргентини відхилив пакет реформ президента Мілея

«Освіта є одним із фундаментальних стовпів нашої ідеології. Ми не маємо бажання закривати університети», - заявив речник президента Мануель Адорні, захищаючи позицію уряду та закликаючи до мирного маршу.

Як повідомляв Укрінформ, Сенат Аргентини – верхня палата Національного конгресу країни – відхилив пакет реформ президента Хав’єра Мілея про дерегуляцію економіки, що стало суттєвою невдачею для його амбітних планів щодо економічних перетворень.

Фото: Infobae

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-