ООН запускає новий механізм доправлення гумдопомоги в сектор Гази

ООН запускає новий механізм доправлення гумдопомоги в сектор Гази

Укрінформ
Найближчими днями Організація Об'єднаних Націй має намір запустити новий механізм доставки гуманітарної допомоги в сектор Гази.

Про це повідомила на засіданні Ради Безпеки ООН координаторка з гуманітарних питань Сіґрід Кааґ, передає власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку.

«Запровадження цього механізму дасть змогу забезпечувати пріоритетність, передбачуваність і прозорість поставок до Гази», – зазначила вона.

Новий механізм було розроблено відповідно до ухваленої у грудні резолюції Ради Безпеки, у якій містилося прохання до Кааґ запропонувати заходи прискорення постачання гуманітарної допомоги в охоплений війною сектор.

«Як і передбачалося в резолюції, механізм покликаний сприяти роботі всіх гуманітарних партнерів на місцях і підтримувати їх», – сказала координаторка.

За її словами, спочатку його буде застосовано до маршрутів допомоги, що надходить з Кіпру та Йорданії. Невдовзі також будуть завершені технічні консультації з Єгиптом стосовно сухопутного коридору, про це Кааґ уже поінформувала Ізраїль.

Читайте також: Радбез ООН ухвалив резолюцію із закликом до негайного припинення вогню у Газі

Вона додала, що у Газі найближчими тижнями почне функціонувати її офіс. Буде створено базу даних і систему сповіщення про всі вантажі, які прямують до Гази, а на контрольно-пропускних пунктах та в інших місцях проходження гумдопомоги розмістять міжнародних спостерігачів - після відповідних дозволів влади Ізраїлю.

Координаторка наголосила на важливості «зміни парадигми» постачання гумдопомоги, уточнивши, що йдеться про підвищення її якості та кількості, про належний розподіл і забезпечення безперешкодної доставки в Газу.

На її переконання, Агентство ООН у справах палестинських біженців (UNRWA) залишається «незамінним рятувальним кругом щодо гуманітарної допомоги, і йому має бути надано можливість виконувати свій мандат».

Кааґ відзначила, що Ізраїль зробив низку кроків для поліпшення ситуації з наданням допомоги населенню Гази відповідно до зобов’язань, які він узяв на себе 5 квітня у відповідь на прохання ООН та міжнародної спільноти.

Зокрема, було збільшено обсяги вантажів, відкрито для них тимчасовий контрольно-пропускний пункт Ерез і порт Ашдод, а також відремонтовано лінію водопостачання Нахаль-Оз.

Водночас, за словами посадовиці, триває підготовка до спорудження за участю США та інших держав тимчасового пірса для прийому вантажів на узбережжі Гази.

Читайте також: До Гази з Ізраїлю через новий КПП прибули перші вантажівки з гумдопомогою

При цьому Кааґ повторила застереження ООН та низки країн щодо можливої ізраїльської операції в Рафаху, де зосереджено щонайменше 1,2 млн біженців. «Такі дії посилили б гуманітарну катастрофу» і обмежили б «здатність ООН надавати допомогу», - наголосила вона

Як повідомляв Укрінформ, генеральний комісар UNRWA Філіп Лаззаріні звинуватив Ізраїль у намаганні припинити діяльність керованої ним структури. Натомість Ізраїль назвав це агентство «організацією зі знищення єврейської держави».

Фото: Mustafa Hassona/Anadolu/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-