Інциденти з ракетами РФ у Польщі є провокаціями, що загрожують ширшою війною - Дуда

Інциденти з ракетами РФ у Польщі є провокаціями, що загрожують ширшою війною - Дуда

Укрінформ
Інциденти з порушенням повітряного простору країн-членів НАТО російськими ракетами під час атак по Україні є провокаційною демонстрацією сили з боку Москви, яка ризикує розпалити ширшу війну.

Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда в інтерв’ю The Wall Street Journal, передає Укрінформ.

«У нас немає жодних сумнівів, що це російські провокації… коли ракета входить в наш повітряний простір, потім розвертається і летить в Україну», - зазначив Дуда.

Хоча сили НАТО поки що не намагалися перехопити ракети РФ, президент Польщі висловив занепокоєння тим, що такі дії можуть призвести до удару по польській території, зруйнувати інфраструктуру або призвести до людських жертв.

«Це найнебезпечніша ситуація, яку ми можемо собі уявити сьогодні, тому що це ситуація, в якій ми можемо сказати, що Росія розпочала війну», - сказав Дуда.

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну відомо про щонайменше три інциденти, коли російські ракети порушили повітряний простір Польщі. Ці випадки змушують польські та союзні сили розглянути варіанти реагування, зокрема спробувати перехопити ракети, які в майбутньому порушать кордон.

Читайте також: Польща готова розмістити ядерну зброю союзників по НАТО - Дуда

За словами Дуди, збиття ракети над повітряним простором Польщі може призвести до жертв через уламки. Однак члени НАТО також побоюються збивати російські ракети над Україною, оскільки це означатиме пряму участь у конфлікті, якого члени Альянсу уникають.

У НАТО посилили протиповітряну оборону уздовж свого східного флангу, включно з Польщею, за допомогою додаткових наземних систем оборони та авіації. Польща має кілька рівнів систем протиповітряної оборони, включаючи американські батареї Patriot, які можуть перехоплювати ракети, а також винищувачі.

Коли ракети потрапляють у повітряний простір Польщі, їх зазвичай фіксують радари, а літаки НАТО починають реагувати. Однак на сьогодні жодна російська ракета не була збита.

Дуда відмовився відповісти, як його країна відреагує, якщо російська ракета дійсно спричинить жертви в Польщі, і чи спробує він задіяти угоду про колективну оборону НАТО.

«Я вважаю, що ми повинні намагатися уникнути ситуації, в якій Росія могла б сказати, що її спровокував НАТО. Поки що саме Росія провокує, і всі це бачать», – сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, упродовж останніх кількох місяців у Польщі кілька разів піднімали у повітря польську та союзницьку військову авіаціюзокрема дві пари польських та американських винищувачів F-16, які патрулювали повітряний простір східної Польщі у зв'язку з масованою ракетною атакою Росії території України.

Читайте також: Польща не має Patriot для України, але допомагатиме іншим озброєнням для захисту неба - Туск

29 грудня під час наймасштабнішого в 2023 році ракетного обстрілу України одна з російських ракет порушила повітряний простір Польщі. Ракета пробула у повітряному просторі Польщі близько трьох хвилин і залетіла майже на 40 км углиб країни. Тоді у Польщі також піднімали у повітря дві пари винищувачів F-16.

У ніч на 24 березня війська РФ завдали чергового масованого удару по Україні. Сили ППО знищили 43 повітряні цілі: 18 із 29 крилатих ракет та 25 із 28 ударних дронів «Шахед». Під час цієї атаки російська ракета порушила повітряний простір Польщі в районі населеного пункту Осердув Люблінського воєводства і пробула в ньому 39 секунд.

Фото: KEVIN DIETSCH/GETTY IMAGES

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-