Держбезпека Латвії затримала блогера за підтримку військових злочинів РФ

Держбезпека Латвії затримала блогера за підтримку військових злочинів РФ

Укрінформ
Служба державної безпеки Латвії (VDD) 25 квітня затримала одну особу за публічне виправдання війни Росії проти України, а також за діяльність, яка спрямована на розпалювання національної та етнічної ворожнечі та розбрату в суспільстві.

Про це повідомляє 29 квітня пресслужба VDD, передає Укрінформ.

Підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Кримінальне провадження щодо названої особи було розпочато 26 березня цього року, коли служба спецслужба виявила кілька відеозвернень, опублікованих російською мовою на платформі «TikTok», які містять ознаки кримінальних правопорушень. Людина висловлювала підтримку Росії та її повномасштабній військовій агресії проти України, а також агресивно та вороже зверталася до латвійців та інших жителів Латвії, які підтримують Україну.

VDD провела 25 квітня кримінально-процесуальні дії в одному об’єкті під Ригою, пов’язаному із затриманим. Під час кримінально-процесуальних заходів спецслужба вилучила кілька носіїв інформації, особисті записи, а також одяг та інші предмети з символікою Росії та СРСР для подальшого розслідування.

Читайте також: Росія посилила удари та інформаційний тиск проти Харкова, щоб люди тікали з міста - ISW

Особа потрапила в поле зору VDD ще у 2023 році у зв’язку з агресивними коментарями у соцмережі Facebook, у яких висловлювалася підтримка Росії. У серпні минулого року МВС Латвії провело з цією особою профілактичні бесіди, попередивши, що така діяльність в Інтернет-середовищі наближається до правопорушень, за які передбачена кримінальна відповідальність.

Портал Delfi уточнює, що затриманою особою, ім’я якої спецслужба не називає, є прокремлівський блогер Дмитро Матаєв.

Як повідомлялося, минулого тижня Ризький районний суд оголосив у розшук обвинувачену у шпигуванні на користь Росії кандидатку в депутати Сейму 14-го скликання від партії «Кожному та кожній» Інгу Тухбатову.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-