Японія передала Філіппінам нову мобільну РЛС

Японія передала Філіппінам нову мобільну РЛС

Укрінформ
Японія поставила на Філіппіни новий мобільний радіолокаційний комплекс повітряного спостереження на тлі зростання напруженості між Манілою і Пекіном у Південнокитайському морі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє NHK

Церемонія передачі пройшла в Манілі за участі міністрів оборони Японії і Філіппін Макото Онікі та Гілберто Теодоро.

Японський міністр у своєму виступі підкреслив, що зміцнення можливостей спостереження і співпраці між Японією та Філіппінами сприятиме посиленню стримування на тлі дедалі жорсткішого безпекового середовища в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Фото: департамент міністерства оборони Філіппін
Фото: департамент міністерства оборони Філіппін

Теодоро, своєю чергою, зазначив, що дві країни стикаються з подібними проблемами, вочевидь, маючи на увазі зростання агресивності територіальних претензій Китаю в регіоні, й наголосив на необхідності зміцнення двосторонньої співпраці для їх вирішення.

Читайте також: Філіппіни знову заявили про застосування китайськими кораблями водометів проти їх суден

Філіппінські військові впевнені, що мобільний комплекс допоможе істотно посилити їх можливості з моніторингу обстановки в морі, оскільки він здатний точно відстежувати судна в морській акваторії, а також безпілотники та літаки, і його можна легко розгорнути й використовувати в різних місцях, зокрема, на віддалених островах.

Уряд Філіппін підписав контракт із великим японським виробником на поставку радіолокаційних комплексів, спеціально розроблених для експорту на основі тих, що використовуються Силами самооборони Японії.

До 2026 року Маніла планує придбати в Японії чотири такі радарні комплекси, а також отримає п’ять японських РЛС морського спостереження в рамках нової програми Токіо з надання безпекової допомоги країнам-однодумцям і забезпечення їх оборонним обладнанням.

Читайте також: Тайвань помітив військову активність Китаю після від'їзду Блінкена з Пекіна

Як повідомляв Укрінформ, лідери Сполучених Штатів, Японії та Філіппін на тристоронньому саміті в Вашингтоні домовились розвивати оборонне та економічне співробітництво, спрямоване на протидію амбіціям Китаю в Індійсько-Тихоокеанському регіоні.

Фото: Ryan Leagogo/Inquirer.net

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-