Нафтогазовому сектору РФ бракує майже 40000 співробітників через війну - Bloomberg

Нафтогазовому сектору РФ бракує майже 40000 співробітників через війну - Bloomberg

Укрінформ
Росія та її нафтогазова галузь зіткнулися з серйозним дефіцитом робочої сили у зв’язку з переведенням економіки держави-агресора на військові рейки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg

"Російська нафтогазова промисловість відіграла вирішальну роль у фінансуванні вторгнення в Україну, даючи Кремлю кошти для продовження війни, навіть якщо конфлікт триває вже третій рік. Але галузь відчуває нестачу робочої сили, оскільки повна мобілізація російської економіки для війни посилює давню демографічну кризу", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, на ситуацію вплинула демографічна криза в РФ, що посилилася, а також висока конкуренція з боку армії та підприємств російської оборонної промисловості.

"Ця проблема не зовсім нова – РФ стикається зі скороченням населення працездатного віку майже два десятиліття. Падіння народжуваності у 1990-х роках було першопричиною, а пандемія Covid-19 додала викликів, але вторгнення в Україну значно загострило цю проблему", - пише видання.

Читайте також: Газпром уперше за 25 років заявив про збитки через зупинку постачання до Європи

Згідно з оцінками компанії Kasatkin Consulting, нафтогазовому сектору РФ цьогоріч бракує близько 40 тисяч співробітників. Дефіцит, як свідчать дані порталу з пошуку роботи hh.ru, стосується як кваліфікованого персоналу, так і низькокваліфікованих працівників.

За розрахунками Bloomberg, заснованими на даних Федеральної служби статистики РФ, з 2017 року нафтогазова галузь пропонувала зарплату, що щонайменше на дві третини перевищувала середню по країні. У січні та лютому 2024 року щомісячна зарплата в галузі становила в середньому трохи більше як 125 тисяч рублів (1366 дол. США).

Ця сума, "не витримує конкуренції" з тими сумами, які отримують добровольці за службу в російській армії, а разова виплата під час підписання контракту, що в деяких регіонах сягає мільйона рублів, може бути еквівалентна майже річній зарплаті середнього робітника на нафтогазовому родовищі.

Читайте також: У Росії бракує робочої сили через війну проти України - ISW

У травні 2023 року Центральний банк РФ опитав 14 000 російських працедавців та виявив, що кількість доступних працівників на ринку праці перебуває на найнижчому рівні з 1998 року.

Як повідомляв Укрінформ, Україна виводить з експлуатації російські нафтопереробні заводи, що підриває експортні постачання з РФ та спричиняючи різке зростання цін на її внутрішньому ринку. 

Фото: Getty Images 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-