Після кількох років правління хунти в Чаді відбулися вибори президента

Після кількох років правління хунти в Чаді відбулися вибори президента

Укрінформ
У центральноафриканській державі Чад після кількох років правління хунти відбулися вибори президента.

Про це повідомляє ВВС, передає Укрінформ. 

Вибори завершують трирічний перехідний період, запроваджений після загибелі багаторічного лідера Ідрісса Дебі Ітно під час боїв з повстанцями у 2021 році. Його син і наступник, 40-річний генерал Махамат Дебі, є одним із фаворитів на виборах. Інший кандидат – прем'єр-міністр Суссес Масра вважається його найбільшим конкурентом. Всього кандидатів десять, серед них єдина жінка – міністр вищої освіти Ліді Беассемда.

Голосування почалося із затримками – в деяких районах виборчі дільниці відкрилися на годину пізніше запланованого часу.

Серед інших політиків, які сподівалися балотуватися – двоє відомих діячів, Нассур Ібрагім Негуй Курсамі і Рахіс Ахмат Салех, які були виключені конституційною радою через "порушення". Зокрема, Курсамі звинуватили у підробці документів. Інший потенційний опонент, Яя Ділло, був убитий силами безпеки в лютому, коли нібито очолював напад на Агентство національної безпеки в столиці країни Нджамені.

Читайте також: Чад вимагає від США вивести війська з країни

Активісти закликали до бойкоту виборів, які вони назвали трюком, що має надати демократичної легітимності династії Дебі. Багато з них досі перебувають у вигнанні після розгону опонентів під час протестів у жовтні 2022 року.

У Чаді з майже 18-мільйонним населенням не було вільної і справедливої передачі влади з моменту здобуття незалежності від Франції в 1960 році.

Очікується, що результати будуть оприлюднені до 21 травня, але другий тур може бути проведений у червні, якщо жоден з кандидатів не набере більше 50% голосів у першому турі. Президента в країні обирають на 5 років, він не може обіймати посаду більше двох термінів поспіль.

Як повідомляв Укрінформ, у Чаді вбили одного із лідерів опозиції, якого підозрюють в організації нападу на офіс спецслужб. 

Фото: Michel Mvondo / BBC

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-