В Амстердамі затримали 32 людини через пропалестинські демонстрації в університеті

В Амстердамі затримали 32 людини через пропалестинські демонстрації в університеті

Укрінформ
В Амстердамі провели 32 арешти через пропалестинські демонстрації в будівлі університету, а з будівлі університету в Утрехті вивезли мітингарів.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на NOS.

“Вчора ввечері та в ніч із середи на четвер в університетах Амстердама та Утрехта відбулися нові пропалестинські демонстрації. В Амстердамі було затримано 32 особи. Протестувальників в Утрехті, які зайняли будівлю університету, вивезли автобусами. Невідомо, чи були арештовані в Утрехті”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що поліція втрутилася в акцію протесту в Амстердамі, де активісти зайняли будівлю Амстердамського університету.

Поліція зруйнувала барикади, які були зроблені з предметів, включаючи офісні меблі, драбини та каміння. Протестувальники атакували поліцію, розпилюючи вогнегасники та кидаючи предмети. Правоохоронці відреагували на такі дії та розігнали демонстрантів.

Також рішення розігнати демонстрантів було прийнято після того, як університет в Амстердамі подав звіт, в якому йшлося про вандалізм у будівлях. Також під загрозою була безпека місцевих жителів. Крім того, навчання не могло продовжуватися в університеті.

Після того, як втрутилися правоохоронці, дехто з демонстрантів перемістився на площу Рембрандта в Амстердамі, де близько 23:00, за місцевим часом, група мітингарів повільно почала розходитися. Близько 23:45 поліція повідомила, що за публічне насильство, руйнування, напади та підбурювання до агресивних дій було затримано 32 людини.

Також близько 23:45 ректор Утрехтського університету вдруге закликав звільнити будівлі установи. Раніше він оголосив демонстрантам, які зайняли будівлі, покинути їх до 22:00. Потім він поставив ультиматум, що до 00:05 всі мають звільнити приміщення.

Близько першої години перших демонстрантів вивезли автобусами. Потім відбулося зіткнення демонстрантів та поліції на мосту між Voorstraat і Wittevrouwenstraat. Репортер RTV Utrecht повідомив, що там було затримано трьох людей. У поліції це наразі не підтвердили.

Читайте також: Студенти-євреї Колумбійського університету заявили у відкритому листі про спалах антисемітизму

Утрехтський університет вирішив, що навчальні та дослідницькі корпуси в центрі міста залишаться закритими до 8 години ранку понеділка. Університет хоче “запобігти подальшим неприємним і потенційно небезпечним ситуаціям”. Університет “терміново закликає всіх своїх студентів зберігати мир, запобігати подальшій ескалації та продовжувати ставитися один до одного з повагою”, повідомляє ANP.

Як повідомляв Укрінформ, раніше цього тижня у Нідерландах правоохоронці розігнали учасників пропалестинської демонстрації, які отаборилися у студентському містечку Амстердамського університету, 125 осіб було затримано.

Поліція, прокуратура та муніципалітет вирішили зачистити табір протестувальників через порушення громадського порядку.

Фото: ANP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-