Генасамблея ООН проголосувала за право Палестини на членство в Організації

Генасамблея ООН проголосувала за право Палестини на членство в Організації

Резолюція
Укрінформ
Генеральна Асамблея ООН ухвалила у пʼятницю резолюцію, що надає Палестині право на членство в Організації Об’єднаних Націй і закликає Раду Безпеки ухвалити відповідне рішення.

Як передає власний кореспондент Укрінформ у Нью-Йорку, на 10-ій надзвичайній спеціальній сесії ГА щодо ситуації на окупованій палестинській території «за» резолюцію проголосували 143 країни-члени зі 193, «проти» - 9 країн, зокрема США та Ізраїль, «утрималися» - 25, у тому числі Україна.

Відповідно до резолюції «держава Палестина має право на членство в ООН відповідно до статті 4 Статуту ООН і має бути прийнята в члени ООН».

Генасамблея також закликає міжнародне співтовариство відновити і скоординувати зусилля, спрямовані на «невідкладне припинення ізраїльської окупації, що почалася в 1967 році, і справедливе, міцне й мирне врегулювання питання про Палестину та ізраїльсько-палестинського конфлікту відповідно до міжнародного права».

Заступник постпреда США при ООН Роберт Вуд наголосив, що утворення Палестинської держави має бути результатом домовленостей між Палестиною та Ізраїлем.

«Немає іншого шляху, який би гарантував безпеку Ізраїлю і його майбутнє як демократичної єврейської держави. Не існує іншого шляху, який би гарантував палестинцям можливість жити в мирі та гідності у власній державі», - сказав він.

Вуд також заявив про готовність США активізувати взаємодію з палестинцями і рештою країн Близького Сходу для політичного врегулювання, яке створить шлях до палестинської державності й подальшого членства в ООН.

Але нині, «якщо Рада Безпеки розгляне заявку Палестини на членство в результаті цієї резолюції, то це матиме аналогічний результат», зауважив він.

Читайте також: У Каліфорнійському університеті побилися прибічники Ізраїлю та Палестини

Відповідно до Статуту ООН, претенденти на членство в ООН мають бути «миролюбними», а Рада Безпеки має рекомендувати Генасамблеї ухвалити остаточне рішення.

Як повідомляв Укрінформ, 18 квітня Рада Безпеки ООН не підтримала ідею приєднання Палестини до ООН на правах повноправного члена. «За» проголосувало 12 членів Радбезу з п’ятнадцяти, утрималося двоє – Велика Британія та Швейцарія, «проти» висловилися США, які наклали вето на проєкт.

Палестина 2 квітня подала запит до Генерального секретаря з проханням ще раз розглянути подану у 2011 році заявку на вступ до ООН. Тоді Рада Безпеки розглянула це прохання, але також відхилила його. Нині Палестина має статус постійного спостерігача при ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-