Битва за Україну. День сімсот дев’яносто сьомий

Битва за Україну. День сімсот дев’яносто сьомий

Укрінформ
Президент Зеленський: Україну візьмуть в НАТО тільки після перемоги. Уряд виділив додаткові 15,5 мільярда на закупівлю дронів

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот дев’яносто сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 30 квітня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- У тимчасово окупованому Криму в ніч на 30 квітня лунали вибухи. Їх чули місцеві жителі у Євпаторії, Джанкої, Сімферополі, Гвардійському та Красноперекопському районі. Російські пабліки пишуть, що це була комбінована атака із застосуванням БПЛА та ракет ATACMS. Офіційної інформації ще немає – Телеграм-канал «Кримський вітер». За даними ЗМІ, у тимчасово окупованому Джанкої ракетами був атакований військовий аеродром, де дислокується вертолітний полк 4-го командування ВПС та ППО Південного військового округу РФ,  поранені п'ятеро російських військовослужбовців.

- Президент України Володимир Зеленський і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зустрілися з офіцерами, які проходять курси професійної військової освіти за стандартами НАТО – Укрінформ. Під час зустрічі Зеленський сказав, що він вважає, що Україна не зможе стати членом НАТО до перемоги у війні проти Росії.

ЦИТАТА

Володимир Зеленський, президент України: «Питання про НАТО, це – як правильно сказав генеральний секретар (Столтенберг – ред.) – питання більшості. А більшість – це питання політичне. А щоб політично Україну взяли в Альянс, для цього потрібна перемога».

Єнс Столтенберг, генсек НАТО: «Через затримки з наданням зброї довіра України до своїх союзників по НАТО підірвана, й такі невдачі свідчать про необхідність переглянути координацію міжнародної військової допомоги Києву».

Ольга Стефанішина, віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції: «Обмежень і примусового повернення громадян України будь-якої статі чи віку в країну, яка воює, не буде. Але у питаннях війни немає приємних рішень, і не забуваймо, що війна триває і ми маємо її виграти».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Російські окупанти зранку 30 квітня провели два невдалі штурми острова Нестрига, над якими нещодавно встановили контроль українські Сили оборони. Також ворог продовжує штурми Кринок на лівобережжі Херсонщини, ситуація там залишається складною, але українські морські піхотинці продовжують утримувати позиції у цьому населеному пункті – Дмитро Плетенчук, начальник центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня України.

- За минулу добу російські окупаційні війська здійснили сім штурмів на Оріхівському напрямку та три – на лівобережжі Дніпра. Зазнавши втрат, ворог відійшов на свої вихідні позиції – Сили оборони Півдня.

- Оператори Сил спеціальних операцій Збройних сил України уразили два зенітно-ракетних комплекси «Бук» росіян на Сумському напрямку – командування Сил спеціальних операцій ЗСУ

- За знищення ворожої техніки на полі бою українські захисники можуть отримати грошову винагороду. За знищення танку передбачена виплата у 48 720 грн, найбільша сума передбачена за ліквідацію корабля першого рангу – понад 243 тисяч грн – Дмитро Лазуткін, речник МОУ.

- Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко оголосив про створення третьої бойової бригади Державної прикордонної служби України «Гарт» – Укрінформ.

- Шойгу заявив, що російські сили ППО начебто збили шість ракет ATACMS, запущених з українського боку. Однак він не уточнив, де саме, за його словами, це могло статися – росЗМІ. Радник Білого дому Джон Кірбі висловив заперечення заявам Шойгу про начебто ураження росіянами ракет ATACMS.

***

- Група спостерігачів ООН із питань дотримання санкцій проти Північної Кореї підтвердила, що після обстрілу російськими військами Харкова у січні були виявлені уламки північнокорейської балістичної ракети Hwasong-11 – Reuters.

- Окупанти ударили вранці 30 квітня по двох районах Харкова, 1 людина загинула,  9  зазнали поранень – ОВА.

- Кількість загиблих унаслідок ракетного удару по Одесі 29.04 ракетою «Іскандер», начиненою касетами, збільшилась до п’яти. Наразі відомо про 32 поранених, серед них двоє дітей, руйнувань зазнав один з ресторанів біля моря в Одесі, також пошкоджені приватні яхти та елінги на території яхтклубу «Посейдон» – ОВА. Внаслідок ворожої атаки по Одесі загинув проректор Міжнародного гуманітарного університету Борис Васильєв.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський

  • у вітанні з Днем прикордонника України подякував прикордонникам за захист, самовідданість і гідну службу
  • звільнив Олександра Балануцу з посади посла України в Державі Кувейт.
  • присвоїв звання генерал-лейтенанта голові ДПСУ генерал-майору Сергію Дейнеці.
  • присвоїв підполковнику Дмитру Олексюку та майстер-сержанту Олегу Пришневському звання Героя України.

- Президент Зеленський під час виступу на конференції «20 років Чехії в ЄС: візія розширеної Європи» заявив, що у червні цього року Україна може розпочати переговори про вступ до Європейського Союзу – Укрінформ.

- Герцогиня Единбурзька Софі стала першим членом королівської родини Великої Британії, яка відвідала 29.04 Україну після повномасштабного вторгнення РФ. Вона зустрілася з Президентом України, першою леді Оленою Зеленською та вклонилася у місті Буча пам’яті людей, які загинули внаслідок російської окупаціїВВС.

Кабінет Міністрів:

  • на 2024 рік уряд виділив 1,5 мільярда гривень на гранти для розробників defense-tech рішень. За минулий рік було зареєстровано понад 1,6 тисячі таких розробок.
  • ухвалив рішення про виділення додаткових 15,5 млрд грн на закупівлю дронів для українських військових.
  • дозволив Національному агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА) придбати військових облігацій на 1,7 млрд грн.
  • дозволив ДСНС надавати платні послуги, що активізує сертифікацію операторів протимінної діяльності.

- У Києві комунальники розпочинають демонтаж композиції на честь Переяславської ради під аркою Свободи українського народу (колишня Арка дружби народів) – КМДА.

- Відхилень від нормальної експлуатації Хмельницької атомної електростанції немає, радіаційний фон – у межах чинних норм – НАЕК «Енергоатом». На анонімних Телеграм-каналах поширюється фейкова інформація про нібито позаштатну ситуацію на Хмельницькій АЕС, що спричинила підвищення радіаційного фону у Хмельницькій та Рівненській областях.

- За результатами опитування, 74% українців ставляться негативно або дуже негативно до громадян Росії, 33% – до громадян Білорусі загалом, 53% українців ставляться позитивно до росіян, які своїми діями виступають проти війни, 60% – до білорусів, які не підтримують війну – Максим Яковлєв, директор Школи політичної аналітики НаУКМА.

- Вищий антикорупційний суд змінив запобіжний захід з домашнього арешту на внесення застави у розмірі 908 тис. 400 грн колишньому народному депутату та колишньому очільнику компанії «Укрбуд» Микитасю – Укрінформ.

***

- Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), погодила пропозиції зі збільшення потужності газотранспортної системи у точках входу/виходу на міждержавному з’єднанні з Польщею, Молдовою та Румунією – Укрінформ.

- У квітні 2024 року до загального фонду державного бюджету надійшло 153,6 млрд грн податків, зборів та обов’язкових платежів – Мінфін.

- Українці впродовж семи днів придбали через застосунок «Дія» військових облігацій на понад 144 млн гривень – Михайло Федоров, віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації.

- Від початку дії програми «Власна справа» її переможцями вже стали понад 16 тисяч українців, які отримають 3,8 мільярда на започаткування або розвиток свого бізнесу – Мінекономіки.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Процес постачання в Україну оборонної допомоги, про яку було оголошено минулого тижня, триває, однак адміністрація США не коментуватиме термінів та обсягів поставок з міркувань оперативної безпеки – Карін Жан-П’єр, речниця Білого дому.

- Президент Литви Гітанас Науседа і прем'єр-міністр Інгріда Шимоніте вважають, що Литва має допомогти Україні повернути своїх чоловіків призовного віку, які проживають за кордоном, проте це потребує консультацій на рівні Європейського союзу – LRT.

- Латвійський уряд затвердив надання Україні нової партії військової допомоги, до якої увійдуть, зокрема, зенітні гармати близької дальності та безпілотники для спостереження – Евіка Сіліня, прем’єрка країни.

- Рішення про сприяння у поверненні українців мобілізаційного віку додому має ухвалюватися на рівні ЄС – Владислав Косіняк-Камиш, віцепрем’єр, міністр національної оборони Польщі

- Парламент Ісландії (Альтинг) у понеділок схвалив резолюцію про довгострокову підтримку України на 2024-2028 роки – сайт ісландського МЗС.

- Держсекретар США Блінкен заявив, що за останній рік Росія виготовила нове озброєння, зокрема, боєприпаси, ракети, танки та бронемашини швидшими темпами, ніж будь-коли у своїй сучасній історії. Він зазначив, що це пов'язано, зокрема, з постачанням Китаєм верстатів, мікроелектроніки та оптики до РФ – ЗМІ.

- Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість заборони імпорту збагаченого урану з Росії – Bloomberg.

- Міністри енергетики Групи семи (G7) погодилися працювати над зменшенням своєї залежності від російської продукції, «пов’язаної з цивільною ядерною енергетикою» – Bloomberg.

- Мінфін США дозволив проводити операції з російськими банками, включно з ВТБ, Центробанком, Ощадбанком і Альфа-банком, для розрахунків у сфері енергетики до 1 листопада 2024 року – «Радіо Свобода». Пов'язаними з енергетикою вважатимуться трансакції, що стосуються видобутку, виробництва, переробки, скраплення, транспортування або купівлі нафти та низки інших енергоресурсів, включно із СПГ, деревиною, вугіллям і ураном. Ліцензія також дозволяє трансакції з російськими банками, пов'язані з виробництвом, постачанням або обміном енергією будь-якими способами.

- Сімейна пара російських шпигунів-нелегалів Микола та Олена Шапошникови була координатором серії вибухів та отруєнь у Європі, організованих російською військовою розвідкою – The Insider.

ВОРОГ

- Москва скоротила експорт палива до майже історичного мінімуму. Ціни на дизельне паливо для російських споживачів стрімко зросли, збільшившись майже на 10% лише за останній тиждень. Вартість бензину також досягла шестимісячного максимуму, збільшившись більш ніж на 20% з початку року. Причина: все більше російських НПЗ змушені призупиняти виробництво – Politico.

- У РФ із 2019 по 2024 роки засуджено або заарештовано не менше 26 журналістів, найчастіше їх звинувачують у поширенні «фейків» про російську армію (ст. 207.3 КК РФ) – ЗМІ. Максимальний термін, 22 роки позбавлення волі у справі про держзраду, отримав у 2022 році колишній кореспондент «Коммерсанта» та «Ведомостей» Іван Сафронов. Мінімальний, два роки ув'язнення, суд призначив екс-видавцю «МК Чорнозем'я» Денису Шайкіну у справі про вимагання.

- 2-й Західний окружний військовий суд засудив громадянина України Сергія Кармазіна до 25 років позбавлення волі та штрафу в справі про підпал на залізниці у Підмосковʼї – ЗМІ.

- Російська компанія «Совкомфлот» перейменувала деякі свої нафтові танкери після того, як вони потрапили під санкції Сполучених Штатів – Bloomberg.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-