Битва за Україну. День сімсот шістдесят восьмий

Битва за Україну. День сімсот шістдесят восьмий

Укрінформ
Прикордонники встановили прапор України практично над позиціями російських загарбників поблизу Бахмута

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот шістдесят восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 1 квітня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- З 1 квітня 2024 року в Україні зросла мінімальна заробітна плата – з 7 100 грн до 8 тис. грн. Таке зростання було закладене у Держбюджеті-2024. Погодинна мінімальна зарплата зросла до 48 грн. Разом із мінімальною зарплатою також зростає і розмір єдиного соціального внеску, який дорівнює 22% від мінімальної зарплати. Відповідно з квітня розмір податку збільшиться до 1 760 грн. Що ще зміниться в Україні з 1 квітня 2024 року, можна дізнатися в інфографіці Укрінформу.

***

- Новий комісар Ради Європи з прав людини ірландець Майкл О'Флаерті 1 квітня розпочав свій шестирічний мандат на цій посаді, пообіцявши здійснити свій перший візит до України – сайт Ради Європи.

- Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон заявив, що після завершення великодніх канікул, планує винести на розгляд законопроєкт про додаткову допомогу Україні, який включатиме «деякі важливі нововведення» – The Hill.

ЦИТАТА

Бен Годжес, екскомандувач Сухопутних сил США у Європі: «Війна – це не лише про математику і хто має більше людей. Українці захищають свою Батьківщину, знають місцевість краще, ніж будь-хто, а росіяни – окупанти та загарбники. Не думаю, що росіян, які хочуть там бути (на фронті з Україною – ред.), вистачить навіть на один шкільний автобус».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Аеророзвідники бригади Гвардії наступу «Помста» встановили прапор України практично над позиціями російських загарбників між Курдюмівкою і Озорянівкою, що поблизу Бахмута – Держприкордонслужба України.

- Протягом березня 2024 року ППО Сухопутних військ знищили 326 ворожих засобів повітряної розвідки та нападу – генерал-лейтенант Олександр Павлюк, командувач Сухопутних військ ЗСУ.

- На Авдіївському напрямку російська армія цими вихідними здійснила, можливо, одну з наймасштабніших танкових атак на українські позиції з 24 лютого 2022 року. Втративши третину своїх танків (12), росіяни так і не просунулися вперед – Forbes.

- РФ має на озброєнні дуже багато потужних 1500-кілограмових бомб, якими намагається виснажити українську систему ППО. Такі бомби можуть повністю знести дев'ятиповерхівку – Ілля Євлаш,  речник Повітряних сил ЗСУ. Головне завдання Сил оборони зараз – це боротися з носіями цих бомб Су-34 та Су-35.

- Російські війська здійснили два безуспішні штурми на Оріхівському напрямку, а також двічі невдало штурмували лівобережжя Дніпра Херсонської області – Сили оборони півдня України.

- У Сумській області відбили напад ворожої диверсійно-розвідувальної групи – Держприкордонслужба.

- На Запорізькому напрямку бійці Сил спецоперацій ЗСУ знищили російський засіб радіоелектронної боротьби «Житель» – Сили спецоперацій ЗСУ.

- Минулого тижня на фронті відбулося понад 450 бойових зіткнень, противник завдав 114 ракетних та понад 560 авіаційних ударів – Андрій Ковальов, речник Генштабу ЗСУ.

- В окупованому Старобільську підірвали авто колаборанта Чайки, заступника голови Центру з обслуговування освітніх організацій ЛНР. Він помер на місці – росЗМІ.

***

- На Львівщині завершили пошукову операцію на об'єкті критичної інфраструктури, по якому 31 березня вдарили російські ракети. Нових жертв не виявлено. Відомо про двох загиблих – Львівська ОВА.

- Росіяни зруйнували практично всю критичну енергетичну інфраструктуру у Харкові, на відбудову потрібно понад $10 млрд. Однак паніки у Харкові немає. Попри постійні обстріли ні влада, ні військові не бачать необхідності евакуації з міста. Це складова російських ІПСО, щоб залякати і змусити нервувати містян – Ігор Терехов, мер Харкова.

- У результаті ворожих обстрілів Донецької, Запорізької, Херсонської областей, загинула одна людина, 9 людей дістали поранення, серед них дитина – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський провів з військовими та урядовцями нараду щодо дронів – Фейсбук глави держави. Учасники наради оновили й деталізували плани виробництва на поточний рік за всіма типами безпілотників: FPV, бомбардувальниками, розвідниками, а також за далекобійними дронами для особливих завдань.

- Завершилась кампанія подання декларацій чиновників. Відзвітували понад 660 000 осіб. НАЗК вже знайшло порушень на 9 млн грн у деклараціях держслужбовців – НАЗК.

- Пенсійний фонд України спрямував на соціальні виплати у березні 2024 року 70,7 млрд грн – пресслужба ПФУ.

- В Україні можуть заблокувати Telegram у разі «серйозної критичної ситуації із витоком інформації» – Ярослав Юрчишин, голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова.

- У мобільному застосунку Monobank 1 квітня стався збій. Користувачі скаржилися, що не можуть авторизуватися в системі онлайн-банкінгу – OBOZ.UA. Робота застосунка вже відновлена.

- Каховську ГЕС не треба відновлювати у такому вигляді, якою вона була, бо водосховище було одноманітною і бідною екосистемою – Іван Мойсієнко, член правління Української природоохоронної групи, завідувач кафедри ботаніки Херсонського державного університету. Про це та ще багато цікавого в інтерв’ю Укрінформу.

- 31 березня, метеорологи зафіксували рекорд максимальної температури повітря і рекордну середньодобову температуру повітря – Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського. За багаторічними показниками така температура повітря відповідає 23 травня.

- Пил із Сахари вже поширився на більшу частину України, він може бути шкідливим для людей із вразливим імунітетом – Український гідрометцентр. У Київській міській віськовій адміністрації закликають не панікувати через легке погіршення видимості у столиці, пов'язане з пустельним пилом із Сахари.

- Українська команда кіберспортсменів Natus Vincere (NAVI) виграла перший чемпіонат із Counter-Strike 2, який відбувся у Копенгагені (Данія) – Укрінформ.

- У «Дії» завершилося опитування за склад Національного журі України на Євробаченні-2024. За правилами пісенного конкурсу, склад Національного журі буде оголошений 11 травня, у день гранд-фіналу Євробачення-2024 в Мальме – Суспільне Євробачення.

- Лауреатом премії імені Гоголя у 2024 році став письменник Василь Іванина – МКІП.

- Відомого українського скульптора Олександра Лідаговського, чиї вуличні скульптури й артоб'єкти можна зустріти в різних куточках Києва, прийняли до Королівського товариства британських художників – The Guardian.

***

- СБУ оголосила нову підозру російській пропагандистці Маргариті Симоньян, яка закликає до геноциду українців – СБУ.  

- На Дніпропетровщині судитимуть групу осіб, яка ошукала людей по всій країні на 1,3 млн грн – вдавали з себе волонтерів та отримували доступ до онлайн-банкінгу потерпілих, що організовували збори для військових – Дніпропетровська обласна прокуратура.                                                                                                                                  

***

- Укрзалізниця встановила черговий рекорд, перевізши в березні 16 млн тонн вантажів, що на третину більше, ніж у березні 2023 року, та на 10% більше за рекордні показники лютого 2024 року, коли обсяг перевезень сягнув 14,5 млн тонн – Олександр Кубраков, віцепрем'єр із відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури (Мінвідновлення).

- Упродовж 25-29 березня Фонд державного майна України провів 11 приватизаційних аукціонів, на яких реалізував об’єктів майже на 85 млн грн – пресслужба ФДМУ.

- Національне агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) виставило на торги 5 березня на платформі Prozorro.Продажі 1,553 тис. тонн нафтового скрапленого газу виробництва ПАТ «Укрнафта» – пресслужба АТ «Прозорро.Продажі».

- Україна у 2023/2024 маркетинговому році (з 1 липня 2023 року по 1 квітня 2024 року) експортувала 34,86 млн т зернових та зернобобових культур, із них пшениці – 13,84 млн т – Мінагрополітики.

- До зведеного бюджету у січні – березні 2024 року по платежах, що контролюються Державною податковою службою, надійшло 401,4 млрд грн – пресслужба ДПС.

- Частка проблемних кредитів у банках зменшилася до 36,6% – НБУ.

- В Україні з початку дії програми «Доступні кредити 5-7-9%», станом на 1 квітня 2024 року, банки видали пільгових кредитів на загальну суму 289,7 млрд грн, із них за минулий тиждень – 2,6 млрд грн – Мінфін.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Цього тижня держсекретар США Ентоні Блінкен відвідає Францію та Бельгію для переговорів з широкого кола питань, включаючи обговорення ситуації в Україні, Газі та Гаїті – Голос Америки.

- Уряд Швеції виділив близько 40 мільйонів шведських крон (3,7 млн доларів) на гуманітарну допомогу для України – пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

- До держбюджету України надійшло 118 млн дол. США на безповоротній основі від уряду Японії у рамках проєктів СБ «Зміцнення системи охорони здоров'я та збереження життя» (HEAL Ukraine) та «Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей» (HOPE) – пресслужба Мінфіну.

- Солдати європейських країн не воюватимуть в окопах в Україні, але існує можливість їх відправки в Україну для прискорення навчання українських військовослужбовців – Ханно Певкур, міністр оборони Естонії.

- Міністерство культури Великого Герцогства Люксембург вдруге надало 35 тисяч для підтримки українських митців у межах розпочатої минулого року співпраці з Українським культурним фондом – МКІП.

- Посол України у Бразилії Андрій Мельник заявив, що високопосадовці та політики цієї країни уникають розмов про війну через так звану нейтральну позицію – Радіо NV.

- Українські та польські аграрні асоціації поточного тижня продовжать переговори щодо транзиту зерна та інших продуктів і розблокування кордону – Тарас Висоцький, заступник міністра аграрної політики та продовольства України.

Польські фермери 2 квітня можуть поновити блокування пункту «Угринів-Долгобичув» – Андрій Демченко, речник ДПСУ.

***

- На місцевих виборах партія Ердогана зазнала найбільшої поразки за всі роки його правління. Турецька опозиційна Республіканська народна партія випередила за кількістю голосів й отримала крісла мерів у найбільших містах, в тому числі Анкарі та Стамбулі – Укрінформ.

Наступним президентом Туреччини може стати голова правління та технічний директор компанії Baykar Сельчука Байрактар, який також є зятем президента Ердогана – The Wall Street Journal.

- Міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне закликав Китай відігравати більш активну роль у воєнному конфлікті між РФ та Україною і направити Росії відповідний сигнал – Укрінформ з посиланням на BFMTV. Глава МЗС Китаю заявив про готовність до співпраці з ЄС – про війну в Україні не згадав.

- На полігонах Національної армії Молдови 1 квітня стартують міжнародні навчання JCET 2024 (Joint Combined Exchange Training) за участю військових з Румунії та США – Telegram-канал Національної армії Молдови.

- Голова німецької збройової компанії Rheinmetall Армін Паппергер вважає, що у разі великого воєнного конфлікту Європа може лишитися сама, в той час як США зосередяться на Азії – Financial Times. Керівник Rheinmetall також закликав європейські країни створювати великі спеціалізовані збройові угруповання, щоб конкурувати з американцями.

- Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер скликав засідання Ради національної безпеки на 9 квітня для розгляду загроз з боку шпигунських мереж РФ після арешту ексофіцера Федерального відомства із захисту конституції та боротьби з тероризмом – АРА.

- В Естонії планують ухвалити законопроєкт, який позбавить права голосу громадян третіх країн, зокрема і Росії, на виборах до органів місцевого самоврядування – Пяртель-Пеетер Пере, член парламентської фракції Партії реформ.

- Виробнича активність у Китаї в березні зросла найшвидшими темпами за останні 13 місяців завдяки збільшенню кількості нових замовлень від клієнтів у країні та за кордоном – Reuters.

- Іран попереджав Росію про ймовірність великої «терористичної операції» на її території напередодні масового вбивства в концертному залі під Москвою минулого місяця – Reuters.

- Сестра лідера ХАМАСу Ісмаїла Ханії заарештована в понеділок за підозрою в контактах з бойовиками терористичного угруповання і підтримці терористичних актів – Times of Israel.

- Золото встановило новий історичний рекорд – злитки підскочили до 2265,73 доларів за унцію – Bloomberg.

ВОРОГ

- МЗС РФ висуває звинувачення на адресу України щодо низки терактів, включаючи інцидент у «Крокус Сіті Холі», і вимагає заарештувати голову СБУ Василя Малюка. У СБУ назвали нікчемною вимогу МЗС РФ – СБУ.

- Російські силовики заявили, що затримали в Дагестані бойовиків, які фінансували нападників на підмосковний концертний зал «Крокус Сіті Хол» – росЗМІ.

- У російському Єкатеринбурзі виникла пожежа на «Уралмашзаводі», одному з найбільших військових заводів країни-агресора, площа якої сягнула 800 кв. метрів. Згідно з попередніми даними, там спалахнув склад з лакофарбовими матеріалами – росЗМІ.

- Росія планує знизити щоденний експорт дизельного палива з ключових західних портів до мінімуму за п'ять місяців – до приблизно 2,29 мільйона тонн, оскільки напади українських дронів на нафтопереробні заводи знизили темпи переробки нафти – Bloomberg.

- Після смерті Олексія Навального у в’язниці група антикремлівських хакерів отримала доступ до мережі Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) та, за їхніми словами, скачала дані про сотні тисяч ув'язнених – CNN.

- До Москви нещодавно прибув новий вантажний борт з Ірану з комплектуючими для виробництва дронів – Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь».

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-