Ташева: Деокупація Криму - єдиний дієвий шлях захистити права корінних народів

Ташева: Деокупація Криму - єдиний дієвий шлях захистити права корінних народів

Укрінформ
Корінні народи в тимчасово окупованому Криму фактично позбавлені своїх національних і культурних прав, єдиний дієвий шлях їх захистити – звільнити півострів.

Про це постійна представниця Президента України в АРК Таміла Ташева сказала на 16-й Національній відбірковій конференції “Магура” Європейського молодіжного парламенту, передає Укрінформ із посиланням на Представництво Президента в АРК.

Вона зауважила, що корінні народи в тимчасово окупованому Криму фактично позбавлені своїх національних і культурних прав, навіть права навчатись і говорити своєю мовою, релігійні структури також контролюються російськими силовиками.

“Кримські татари, караїми та кримчаки — це частина українського народу, як і зазначено в Конституції. А український народ нині потребує одного — більше зброї, більше ресурсів, більше підтримки. Кримські татари воюють в лавах ЗСУ, бо мають на меті повернутись на Батьківщину — в Крим. І зараз це можливо зробити лише воєнним шляхом. Єдиний дієвий шлях захистити права корінних народів в Криму — це деокупувати Крим”, — наголосила Ташева.

Читайте також: Як планують працювати зі свідомістю кримчан після деокупації: Ташева розповіла про стратегію

За її словами, повномасштабне вторгнення РФ не змінило її репресивних практик щодо корінних народів України, передусім кримськотатарського народу: насильницькі зникнення, незаконні ув’язнення, політично мотивовані кримінальні переслідування — звичні для російського агресора інструменти взаємодії з корінними народами в Криму.

“Наразі відомо про 180 громадян України з окупованого Криму, які зазнали політичних переслідувань з боку Росії. 117 із них — кримські татари. Це дуже різні люди. Від першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла до активістів, журналістів та людей, чия повсякденна діяльність не була пов’язана з активізмом. Просто вони — кримські татари”, — наголосила постійна представниця.

Як повідомлялося, за словами голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, корінні народи України - кримські татари, караїми, кримчаки – після деокупації Криму мають отримати політичні, правові та економічні гарантії щодо свого збереження і розвитку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-