У Чорноморського флоту РФ знищені або серйозно пошкоджені 20% бойового складу - експерт

У Чорноморського флоту РФ знищені або серйозно пошкоджені 20% бойового складу - експерт

Укрінформ
Знищено або серйозно пошкоджено 20 % всього Чорноморського флоту Російської Федерації, найбільші втрати — серед десантних кораблів.

Як передає Укрінформ, таку думку в ефірі Українського радіо висловив капітан I рангу запасу, заступник начальника штабу ВМС ЗСУ України у 2004-2020 рр. Андрій Риженко, коментуючи новину про успішне знищення ЗСУ російського корабля "Цезар Куніков".

"Зараз можна сказати, що 20% бойового складу флоту, бойових кораблів та катерів знищені або серйозно пошкоджені і ці пошкодження не дозволять їм виконувати завдання, які вони мають виконувати, як мінімум протягом пів року — року. В основному дуже серйозні втрати якраз у десантних кораблів: 5 з 13 десантних кораблів зараз знищені або дуже пошкоджені", - розповів він.

За словами Риженка, крім того, дуже серйозно пошкоджено один підводний човен, один корвет-каракурт. "Ракетний катер "Івановєц" вже все", - додав він.

Щодо десантного корабля "Цезар Куніков" есперт зазначив, що це великий десантний корабель проєкту 775, який був спроєктований в 70-х роках минулого століття під радянську антимінну концепцію проведення морських десантних операцій.

"Його головне призначення — доставка і висадка роти морської піхоти на необладнане узбережжя або навіть на морську ділянку. Для цього у нього є зброя в носовій частині - система некерованих реактивних ракет, аналог системи БМ-21 "Град". Крім того, всередину він може брати до 14 бронетранспортерів і до 120 осіб особового складу. Тож може доставити роту морської піхоти до узбережжя, нанести удар по узбережжю, якщо там є якийсь опір, і потім безпосередньо висадити військових", - розповів він.

Читайте також: Столтенберг - про знищення чергового російського корабля: Це демонструє компетенцію ЗСУ

Риженко сказав, що корабель прийняв дуже багато води з лівого борту, ліг на лівий борт і затонув. "Це сталося, я думаю, досить швидко, протягом однієї години", - зазначив він і додав, що даних про врятованих поки немає.

Як повідомляв Укрінформ, 14 лютого ГУР заявило про знищення поблизу Алупки за допомогою ударних морських дронів Magura V5 російського великого десантного корабля «Цезар Куніков».

У коментарі Укрінформу представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов заявив, що більша частина екіпажу «Цезаря Кунікова» загинула.

За даними ВМС ЗСУ, на борту ВДК могло перебувати до 90 моряків.

Фото: twitter.com/ensarcaliskan

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-