В Україні запустили ініціативу з підтримки політв'язнів «Листи до вільного Криму»

В Україні запустили ініціативу з підтримки політв'язнів «Листи до вільного Криму»

Укрінформ
Сьогодні, 19 лютого, стартувала ініціатива з підтримки політв’язнів "Листи до вільного Криму", яка заохочує українців і громадян інших країн писати листи кримським бранцям Кремля.

Про це повідомила головна консультантка Служби забезпечення діяльності Кримської платформи Представництва Президента України в АР Крим Анна Ситнікова під час пресконференції в Укрінформі.

“Родини політв'язнів кажуть, що ці листи для їхніх родин, для політв’язнів у в'язницях РФ, тимчасово окупованому Криму, - як ковток свободи. Тому ця акція є доцільною і вирішили її продовжити й цього року. Вона входить до урядового плану заходів з відзначення Дня спротиву окупації Криму... Акція триватиме чотири місяці — відсьогодні, 19 лютого, і до 19 травня”, - сказала Ситнікова.

Анна Ситнікова
Анна Ситнікова

Вона зауважила, що станом на сьогодні відомо про 208 кримських політв'язнів.

“Листи до політв'язнів можна написати в “Кримському домі”, приміщенні українського ПЕНу, наші колеги з Міністерства реінтеграції також надають свій простір. Слід враховувати, що є тюремна цензура, тож листи потрібно писати російською мовою, менше торкатися політичних моментів. Але можна розповідати, приміром, що ви сьогодні побачили, чим хочете поділитися з людиною. Можна навіть надсилати малюнки”, - додала вона.

Лист можна надіслати на електронну пошту Free.CrimeaUA@gmail.com або за поштовою адресою: Центр інформації про права людини, аҐс В-539, м. Київ, 01001.

"Якщо ви проживаєте за кордоном, можете самостійно надіслати лист на територію РФ — до тимчасово окупованого Криму вони не дійдуть", - зазначила Ситнікова.

Читайте також: На сьогодні немає механізму звільнення політвязнів у РФ, але публічність їм допомагає - Джапарова

Менеджерка проєктів Центру прав людини ZMINA Вікторія Нестеренко додала, що такі листи — потужна підтримка для політв'язнів.

Вікторія Нестеренко
Вікторія Нестеренко

“Коли вони перебувають у місцях несвободи в Криму та РФ і отримують листи, то розуміють, що громадськість їх пам'ятає, а спротив був недаремним. Якщо ви не знаєте, кому написати листа, можете писати безосібно. У СІЗО в Криму знаходяться по 10-15 людей в одній камері, і якщо один в'язень отримає листа, його читають усі разом. Ми знаємо історії, коли з політв'язнями дуже погано обходилися в місцях несвободи, але коли тюремники бачили, що їм надсилали листи, особливо — з-за кордону, вони трохи змінювали ставлення. Ми на це розраховуємо і закликаємо всіх українців і міжнародну спільноту писати листи політв'язням і підтримувати їх”, - сказала Нестеренко.

Як повідомлялося, в Україні 26 лютого відзначають День спротиву російській окупації Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-