Світові театри не поспішають прибирати з репертуару твори російських композиторів - оперна співачка

Світові театри не поспішають прибирати з репертуару твори російських композиторів - оперна співачка

Укрінформ
Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну світові театри, які вважали за потрібне, відразу припинили контракти з артистами РФ, які підтримують путінський режим, але опери російських композиторів з репертуару не прибирають.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповіла оперна співачка зі світовим ім’ям, солістка Національної опери України Людмила Монастирська.

«Театри, які вважали за потрібне, відразу припинили контракти і не повернули на свої сцени ключових представників путінського режиму - тих же Анну Нетребко, Валерія Гергієва, Юсіфа Ейвазова (чоловік Нетребко), Хіблу Герзмаву, на контракт якої МЕТ («Метрополітен-опера» у Нью-Йорку – ред.) запросив мене співати «Тоску». Але, разом з тим, все одно російські виконавці є, і в тому ж МЕТі. І навіть якщо вони й не запрошують ту ж Нетребко, опери «Борис Годунов», «Хованщина» чи «Євгеній Онєгін» з репертуару нікуди не прибирають», - сказала Монастирська.

Вона зауважила, що знає багатьох імпресаріо, які працюють переважно з російськими співаками. «Не будемо кривити душею, серед них є дуже непогані виконавці, а кожен театр хоче якісний продукт, і якого громадянства ці співаки, для театру не важливо… Російських виконавців дійсно дуже, дуже багато. А українських відомих у світі – чомусь до 10», - каже артистка.

Оперна прима переконана у необхідності державних програм підтримки молодих українських виконавців. «Агенції мають бути, які цікавитимуться молодими співаками, диригентами, музикантами. Це, мабуть, потрібно робити на державному рівні», - вважає вона.

Читайте також: На фестиваль до Сербії запросили російського піаніста, який закликав «вимкнути електрику» в Києві

До підтримки наших артистів, на переконання співачки, має долучатися Міністерство культури та Міністерство закордонних справ. «Культура має бути як зброя. У нас, на жаль, не так. Я це вже багато років всюди повторюю: ось співають десь на гастролях в інших країнах співаки чи музиканти (особливо це показово по російських виконавцях) – обов’язково приходить посол або аташе з культури, а з ними ще 20-30 якихось людей підтримки. Навіть якщо це не Нетребко, а хтось менший рангом, – приходять цілими делегаціями з великими букетами. Це спостереження дуже багатьох років в усіх проєктах, де я є», - наголосила Монастирська.

Водночас вона констатувала, що представники українських посольств на виступи наших виконавців за кордоном зазвичай не приходять.

Читайте також: Активісти протестували проти виступу Нетребко в Державній опері в Берліні

Як повідомлялося, Берлінська державна опера попри протести вирішила не скасовувати участь російської співачки Анни Нетребко, яка неодноразово виступала у минулому як прихильниця кремлівського режиму, у виставах у вересні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-