Унікальний курганний могильник на Закарпатті мають внести у Держреєстр пам’яток - рішення суду

Унікальний курганний могильник на Закарпатті мають внести у Держреєстр пам’яток - рішення суду

Укрінформ
Хустська окружна прокуратура в суді довела необхідність внесення пам’ятки археології місцевого значення - курганного могильника в с. Білки - до Державного реєстру нерухомих пам'яток.

Про це повідомила у Фейсбуці Закарпатська обласна прокуратура, передає Укрінформ.

Як зазначається, Закарпатський окружний адміністративний суд визнав протиправною бездіяльність виконкому сільської ради, який не виготовив облікову документацію на об’єкт і не подав пропозиції Департаменту культури Закарпатської ОДА про занесення пам’ятки до реєстру.

Курганний могильник у Білках - це два кургани заввишки до 2 м, розташовані на площі 0,5 га в урочищі «Під городищем». Ця унікальна пам’ятка, датована    VI-IV ст. до н.е., дає змогу вивчати історію населення Закарпаття скіфської епохи.

За даними з відкритих джерел, при розкопках у цих курганах виявили давні поховання, а неподалік, на околицях села, - залишки тогочасного поселення та бронзові вироби.

Читайте також: Полтавські вчені створили у 3D-реконструкцію поховань бронзової доби

Рішення суду набрало законної сили, тож орган місцевого самоврядування зобов’язаний виготовити необхідну документацію та в межах компетенції вжити заходів, аби пам’ятку місцевого значення внесли до Державного реєстру нерухомих пам'яток.

Як повідомлялося, на Миколаївщині суд повернув державі археологічну пам’ятку - курган епохи бронзи та раннього заліза (ІІІ тис. років до н.е. - І тис. років н.е.).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-