У Вінниці відтворять легендарний виступ капели Олександра Кошиця у Карнегі-холі

У Вінниці відтворять легендарний виступ капели Олександра Кошиця у Карнегі-холі

Укрінформ
У Вінниці на сцені академічного театру ім. Садовського відтворять легендарний прем’єрний виступ Української капели Олександра Кошиця у Карнегі-холі в Нью-Йорку.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили в оргкомітеті концерту-реконструкції «Прилетіла ластівочка».

«Це буде не просто концерт чи фестиваль, а вперше - концерт-реконструкція, глибокий, цікавий і величезний проєкт. Загалом, це мандрівка на понад 100 років тому, коли у Карнегі-холі в Нью-Йорку 1919 року відбувся легендарний прем’єрний виступ Української республіканської капели під орудою Олександра Кошиця. Сучасне дійство, яке відбудеться у Вінниці, - це концерт-реконструкція «Прилетіла ластівочка» на сцені Вінницького театру ім. Миколи Садовського», - повідомили в оргкомітеті.

Концерт-реконструкція відбудеться 24 березня. На сцені театру буде відтворено виступ капели Олександра Кошиця у Карнегі-хол. Також прозвучать обрані номери-хіти з тріумфальних гастролей капели країнами Південної Америки.

«Гості цього дійства вперше почують, чим ще, окрім «Щедрика», скорили світ «хористи-янголи», як називала іноземна преса українських артистів, та «чарівник-гіпнотизер», як, захоплюючись талантом і харизмою генія-диригента, говорили про Олександра Кошиця», - зазначили в оргкомітеті.

Читайте також: На благодійному концерті у США зібрали гроші для лікування українських дітей

Унікальні раритетні музичні твори прозвучать у виконанні Академічної хорової капели Українського радіо під орудою Юлії Ткач.

Також у межах цього проєкту відбудеться історична виставка «Прийшли, заспівали, перемогли», присвячена історії світового тріумфу «Щедрика», яку створила Тіна Пересунько та Інститут Леонтовича за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні.

Серед перших 150 глядачів, які придбають квитки на концерт-реконструкцію, будуть розіграні три книги Тіни Пересунько «Світовий тріумф «Щедрика» - 100 років культурної дипломатії України».

Як повідомлялося, 5 жовтня 1922 р. у Карнегі-холі в Нью-Йорку вперше у США пролунав український «Щедрик» в обробці українського композитора Миколи Леонтовича у виконанні Української республіканської капели Олександра Кошиця.

З березня 1919 р. капела була відряджена українським урядом для пропаганди національного музичного мистецтва за кордон і з величезним успіхом виступила у всіх країнах Західної Європи, в США, Бразилії, Аргентині, Уругваї, Чилі, на Кубі, збираючи десятки тисяч глядачів та сотні схвальних відгуків в іноземній пресі.

Фото з сайту news.vn.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-