У Києві презентують виставу паперового театру про Ренату Богданську

У Києві презентують виставу паперового театру про Ренату Богданську

Ексклюзив
Укрінформ
У Національному Центрі мистецтва імені Леся Курбаса 20 березня відбудеться прем’єра вистави паперового театру «Я знов для тебе / Вистава про Ренату Богданську», створена Іmagination format Studio.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на актрису театру і кіно Ірму Вітовську, яка грає у виставі головну роль.

Фото: Олександр Сергієнко
Фото: Олександр Сергієнко

«Рената Богданська - українська і польська естрадна співачка, театральна та кіноакторка, капітан польської армії, яка була визначною постаттю, але в Україні вона маловідома. Це людина, яка пройшла звивистий шлях до себе та мала досвід того, що війна закінчується, життя налагоджується, Україна стала незалежною. Виставою про неї ми б хотіли розпочати цикл розповідей про визначних, але до сьогодні невідомих широкому загалу українців. Зараз на це є потужний суспільний запит - українці повернулися до себе, вони хочуть переформатувати у собі наслідки радянської освіти, ставлять собі питання: «Хто я є?». І ми через історії таких людей хочемо показати, хто ми є», - розповіла Ірма Вітовська в ексклюзивному коментарі Укрінформу.

У виставі паперового театру - головна героїня (Рената Богданська) звертається до глядачів із монологами-спогадами, наче фрагментами листів чи звернень до близьких людей через роки після пережитого. Паперові ляльки оживають на маленькій сцені та водночас ретранслюються на великому екрані в режимі реального часу під монологи головної героїні. Музика - естрадно-пісенні джазово-тангово-фокстротні шедеври у виконанні Ренати Богданської.

Читайте також: Театральні аншлаги воєнного часу. Випадковість чи тенденція?

Вітовська сподівається, що вистави паперового театру про важливі постаті українців будуть множитися і ширитися. До того ж, такий формат не тільки дуже зручний, а й терапевтичний - до створення вистав можуть бути залучені самі глядачі, які стануть їх творцями - буквально виріжуть з паперу свою історію та зіграють її. Паперові вистави можна робити з освітньою та арт-терапевтичною метою для шкіл, садочків та для психологічної реабілітації військових.

Фото: Олександр Сергієнко
Фото: Олександр Сергієнко

«Це прекрасна арт-терапія, розвиток моторики рук та уяви. Паперовий театр дуже поширений у Західній Європі та Північній Америці, а в Україні робить свої перші кроки», - впевнена актриса.

За словами творців вистави, паперовий театр прийшов до нас із часів Вікторіанської Англії, як дитячий спогад з минулого, до якого через досвід радянщини було не пробитись. Іграшковий розмір фігурок, лаконічний у своїй простоті рух ляльок звертається до дитини в нас. До нашої внутрішньої суті, яка знає і вміє створювати свої правдиві сценарії та "перегравати" ті, що їй не підходять.

Режисер та автор ідеї вистави «Я знов для тебе/Вистава про Ренату Богданську» - Олександр Сергієнко, фундатор паперового театру Imagination Format Studio. Художник-постановник – Анастасія Подерв'янська. Автор тексту - Наталія Шевченко. Перформери Паперового Театру: Берта Відверта та Олена Бойчук. Науково-історичний консультант - Ігор Осташ.

Читайте також: Театр Франка готує чотири прем'єри

Фінансування здійснюється зі Стабілізаційного фонду культури та освіти 2023 Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut.

Ірена Андерс (артистичний псевдонім Рената Богданська) - українська і польська естрадна співачка, театральна та кіноакторка, капітан польської армії. Донька українського греко-католицького священика, небога Остапа Нижанківського, натхненниця славетного Богдана Веселовського (Бонді – короля української естрадно-танцювальної музики 1930-хх рр.) та Гвідо Боруцького (польського джазового співака єврейського походження), дружина легендарного генерала Андерса.

Вона стала уособленням духу Польської визвольної боротьби, допомогла увічнити славу польського спротиву в кінофільмах та легендарній пісні «Червоні маки на Монте-Кассіно». Богданська стала Першою леді польської еміграції в Лондоні, а за часів незалежної Польщі здобула всенародну повагу й захоплення поляків. Щоправда, в українських колах про неї згадували значно менше. Однак після її смерті україномовні дослідники намагалися розгадати її феномен.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-