Зеленська: Українська культура перетворює зараз наш біль на стійкість

Зеленська: Українська культура перетворює зараз наш біль на стійкість

Укрінформ
Перша леді України Олена Зеленська наголошує, що українська культура зараз перетворює наш біль на стійкість.

Про це вона сказала, виступаючи на форумі «Креативна Україна», повідомляє Укрінформ.

«Великим здобутком усіх, хто бореться зараз на фронті, є те, що на третій рік повномасштабного вторгнення наша культура розвивається, що в містах, де постійно звучать сирени повітряних тривог, в той самий час заповнені театри, а коли ворог цілиться на наші бібліотеки, в Україні відкривається рекордна кількість книгарень. Перетворити біль на силу і стійкість - це саме те, що робить наша культура. І в цьому її місія. А отже місія кожної і кожного», - зазначила Зеленська.

Вона зауважила, що за час повномасштабного вторгнення в Україні вийшло понад 600 нових спектаклів і відкрито рекордну кількість книгарень. «І, мабуть, ніколи ще не було такої потужної Шевченківської премії, як цьогорічна. При цьому частина лауреатів премії зараз на передовій», - сказала перша леді.

За її словами, наша творчість, сучасна культура, звісно, - це реакція на випробування, але водночас це і форма нашої стійкості, вона одночасно і відображає цю стійкість і створює її.

Читайте також: Українська культура має стати ще одним потужним голосом держави у світі - Зеленська

При цьому Зеленська наголосила, що важливим завданням сьогодні також є докласти максимум зусиль для деколонізації нашої культури, повернути Україні світові українські імена з їх спадком, які сторіччями привласнювала і продовжує привласнювати імперія.

«У цьому сенсі кожен підпис під полотном Малевича, що це є український художник, це не просто відновлення справедливості, це ще один потужний голос України в світі», - зазначила перша леді.

Читайте також: У Києві стартував форум «Креативна Україна»

Як повідомляв Укрінформ, 19 березня у Києві проходить VII Міжнародний форум «Креативна Україна». Захід зібрав урядовців, народних депутатів, українських та закордонних експертів й експерток, креативних підприємців і підприємиць, митців і мисткинь, журналістів і журналісток, аби продемонструвати, як у горнилі війни переосмислюється і зароджується нова українська культура та креативні індустрії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-