Фільм, який має подивитися кожен

Фільм, який має подивитися кожен

Укрінформ
Бучанці поділились враженнями від перегляду кінострічки «Буча» про трагедію окупації і подвиг людей

У другу річницю звільнення Київської області від російської окупації, прототипи героїв фільму «Буча» мали змогу побачити екранне втілення свого страшного досвіду. 

Кадр з фільму
Кадр з фільму "Буча"

Фільм-байопік «Буча» - це драма, яка відверто показує страшні події, пережиті жителями окупованих російськими загарбниками Бучі, Ірпеня та Ворзеля у лютому-квітні 2022 року. Він заснований на документальних епізодах порятунку 203 місцевих жителів Костянтином Гудаускасом – громадянином Казахстану, який отримав притулок в Україні та під час окупації проживав в Бучі. З перших днів повномасштабного вторгнення, саме завдяки своєму іноземному паспорту, він мав можливість проїжджати на окуповану російськими військами територію та вивозити мирних жителів. Після деокупації Київської області Костянтин став героєм багатьох публікацій та телевізійних сюжетів у впливових національних та світових ЗМІ, серед яких французьке видання Le Monde, телеканал France 24, британський телеканал ITV news та інших.

Головний герой – іноземець, що  вирішив боротися зі злом у країні, яка стала для нього домом. Він не лише рятує людей, а й на власні очі бачить весь жах війни та окупації. Через його досвід автори вирішили розповісти світові про жахіття, яке пережили українці. Фільм вже представлений в США та європейської країнах - це справжня інформаційна зброя проти російської агресії.

ФІЛЬМ «БУЧА» – ЦЕ СВІДОЦТВО ЗЛОЧИНУ ТА ІСТИННИХ НАМІРІВ РОСІЯН – ПРОТОТИП ГОЛОВНОГО ГЕРОЯ 

28 березня у залі кінотеатру “Filmax” у Бучі відбувся закритий показ робочих матеріалів фільму. Глядачами стали жителі Київської області - ті, кого саме й врятував Костянтин, а також ті, чиї родичі загинули під час окупації. 

Перед показом фільму
Перед показом фільму "Буча"

В залі зібралося багато людей, чиї історії показані на екрані - мешканці Бучі, Ірпеня, Ворзеля та сусідніх населених пунктів. Серед запрошених були, зокрема, волонтерки Марічка та Василина Томишинець, на яких росіяни відкрили полювання та Оксана Черцова, викладачка Інституту міжнародних відносин університету ім. Т.Шевченка, яка була волонтеркою в окупації.

Костянтин Гудаускас
Костянтин Гудаускас

Спеціальним гостем показу став Костянтин Гудаускас – прототип головного героя фільму. Перед показом він привітав гостей – людей, з якими вже зустрічався за страшних обставин і в долях яких він брав визначальну участь: «Радий бачити вас тут, всіх тих, хто був тоді зі мною. Ми раніше не були знайомі, але ми в ті часи були разом, ми стали однією командою, Фільм “Буча” – це свідоцтво злочину та істинних намірів росіян. А ще, цей фільм про героїзм та  згуртованість  українського народу”, – сказав Костянтин. 

ДИВИТИСЬ ВАЖКО, АЛЕ ПОТРІБНО ДИВИТИСЬ ВСІМ 

«Дивитись важко, але потрібно дивитись всім. Фільм дуже сильний, я дуже вдячна, що про ці події говорять і знімають фільми. Я ледь стримувала сльози, адже мої батьки і я були в окупації, я памʼятаю як це було страшно. Я раджу всім подивитись фільм - в Україні та особливо за кордоном», – поділилася враженнями Наталія Соколенко, волонтерка, яка разом зі своїм чоловіком Олександром, нині військовим, зустрічала Костянтина з врятованими людьми у Шпитьках (це село на Житомирській трасі - Ред.) і доставляла їх через десятки блокпостів до Києва. 

Під час знімального процесу
Під час знімального процесу

«Для всіх нас, тих, хто пережив цю трагедію, цей фільм є дуже важливим. Ми хочемо, щоб про звірства цих нелюдів дізналися у світі», – зі сльозами на очах говорила жителька Бучі.

«Авторам фільму вдалось реалістично відтворити те, що було з нами в ті дні. Всю ніч під “градами” ми чекали ранку. Я навчила всіх молитві “Отче наш”, ми ледве дочекались «зеленого коридору», - згадує Оксана з Ворзеля.

У стрічку також увійшла сцена порятунку видатного українського композитора, лауреата Шевченківської премії Ігоря Поклада, який під час окупації перебував у своєму будинку в Ворзелі. Декілька творів Ігоря Дмитровича, такі як «Сіла птаха» та Марш Сотні з оперети «Конотопська відьма» використані у фільмі як саундтреки. Автор головного саундтрека до стрічки - Іса Меліков, відомий азербайджанський композитор і продюсер.

СЦЕНАРИСТ: МИ МАЄМО ДОНОСИТИ ІСТИНУ 

Після перегляду глядачі поспілкувались з режисером фільму Станіславом Тіуновим, а також з продюсером і автором сценарію Олександром Щуром.

Автор сценарію Олександр Щур та режисер Станіслав Тіунов
Автор сценарію Олександр Щур та режисер Станіслав Тіунов

«Трагедія окупації у містечку поблизу Києва, сколихнула весь світ. Кіно – це один із потужних інструментів, який зможе донести важливі меседжі іншим країнам. Росіяни вже зняли і показують пропагандистські стрічки зі своєю версією подій у Маріуполі та Бучі. Ми маємо доносити істину», – переконує Олександр Щур.

Національний прокат фільму «Буча» запланований на кінець вересня цього року. А от місію з донесення правди світу він вже виконує - наприкінці лютого завершилось двомісячне турне творчої команди художньої стрічки “БУЧА” Америкою, робочі матеріали  були представлені в рамках проєкту по боротьбі з російською пропагандою Art Against Propaganda та на заходах до другої річниці повномасштабного вторгнення Ukraine unbroken: 2 years of strength.

Закриті покази відбулись у восьми містах Америки: у Вашингтоні в Українському домі, у  Нью-Йорку в Колумбійському університеті, Українському інституті Америки та Harvard Club, у Лос-Анджелесі в Українському культурному центрі, в Солт-Лейк-Сіті під час Sundance Film Festival, у Нью-Джерсі в Cambridge Club House, у Філадельфії, Сан-Дієго та Бостоні. На заходах були присутні поранені українські військові, які у США отримують медичну допомогу з протезування та реабілітацію.

Фільм також отримав підтримку на European Film Market Берлінського міжнародного кінофестивалю, кінофестивалі La Biennale di Venezia та Toronto International Film Festival.

НА ДУМКУ АВТОРІВ, ФІЛЬМ «БУЧА» АДРЕСОВАНИЙ НАСАМПЕРЕД ІНОЗЕМНИМ ГЛЯДАЧАМ, ЯКІ ЩЕ ГРАЮТЬ У ТОЛЕРАНТНІСТЬ ТА РОЗДУМУЮТЬ, ХТО ВИННИЙ 

Головні ролі у фільмі зіграли відомий польський актор Цезарій Лукашевич (Костянтин Гудаускас) та український актор В’ячеслав Довженко, персонаж якого - полковник ФСБ і просто російський фашист. 

Польський актор Цезарій Лукашевич у ролі Костянтина Гудаускаса
Польський актор Цезарій Лукашевич у ролі Костянтина Гудаускаса

«Моє найголовніше завдання було – показати, наскільки ідеологія фашизму-рашизму є руйнівною. Вона перетворює людину, на бездушну тварину без краплі добра», - розповів актор в коментарі Укрінформу.

Актор В’ячеслав Довженко у ролі полковника ФСБ
Актор В’ячеслав Довженко у ролі полковника ФСБ

Над стрічкою працювали понад 120 акторів, серед яких: Олександр Печериця, Сергій Стрельников, Нікон Федотов, Анастасія Нестеренко, Артемій Єгоров, Сергій Сміян, Володимир Захаренков та інші, також було задіяно 700 акторів масових сцен. Команді сприяли Міністерство оборони України, Генеральний штаб ЗСУ, ГУР МО України, Державна прикордонна служба України, Національна поліція України, Київська міська рада, Київська обласна військова адміністрація та українська кіностудія Film.UA Group. До роботи над сценарієм фільму залучали консультанта-психолога Олексія Кругляченка.

На думку авторів, фільм «Буча» адресований, у першу чергу, іноземним глядачам, які ще інколи грають у толерантність та роздумують, хто винний? 

Фільм знято на гроші приватних інвесторів без залучення державних коштів. 

Любов Базів. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-