На Фестивалі сучасної української музики у Нью-Йорку відтворили сцени війни

На Фестивалі сучасної української музики у Нью-Йорку відтворили сцени війни

Фото
Укрінформ
У Нью-Йорку в концертних залах Мангеттену проходить щорічний Фестиваль сучасної української музики, значна частина представлених творів пов’язана з війною.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку.

«Нинішній, п’ятий сезон характеризується «перетином кордонів», – розповіла засновниця Лія Бетстоун. – Якщо буквально, то це музика, створена за межами географічних кордонів України... Але й самі твори перетинають межі традиційних жанрів і форм».

Усі композитори, чиї твори представлені на цьогорічному фестивалі, живуть за межами України, де опинилися з різних причин – через переїзд з тимчасово окупованих Росією територій чи еміграцію, навчання, пошуки роботи в попередні роки, пояснила засновниця.

За її словами, сьогодні просування української культури особливе важливе – як засіб привернення уваги до подій у нашій країні.

На сцені лунали твори одеситки Кармелли Цепколенко, киянина Максима Коломійця, львів’янина Золтана Алмаші, уродженки Донбасу Ольги Зайцевої-Герц, українсько-американських композиторів Леоніда Грабовського та лауреата Шевченківської премії Вірка Балея.

Зокрема, Ольга Зайцева-Герц, яка представила свою «Бахмутську рапсодію», виконала разом з канадсько-українською співачкою Марічкою Марчик «автентичними голосами» старовинну українську пісню «Вори-вороги», записану під час етнографічних експедицій у Бахмутському районі Донеччини.

Читайте також: Молодіжний симфонічний оркестр України готує дві світові прем'єри

Фестиваль відбувається у десяту річницю від початку російської війни проти України, зазначила Бетстоун. «Ми присвячуємо його тим, хто дав нам можливість продовжувати цю роботу й гарантував, що голос України не замовк і ніколи не замовкне», – додала вона.

Фото: Володимир Ільченко, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-