На Одещині відбулась прем'єра документальної вистави про митців та мисткинь, які служать в ЗСУ

На Одещині відбулась прем'єра документальної вистави про митців та мисткинь, які служать в ЗСУ

Фото
Укрінформ
Впродовж березня та у квітні «Лютий театр» презентував документальну виставу «Попіл мрій» про митців та мисткинь, які служать в ЗСУ в містах Одеса, Чорноморськ та Роздільна.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Будь-яка вистава режисера - це його висловлення, відгук на проблеми, які бентежать його самого. І якщо режисер небайдужий до того, що відбувається у суспільстві, його робота завжди буде резонувати в серцях та думках глядача. Для мене ця вистава дуже особиста... Мені було надзвичайно важливо дати голос моїм друзям, близьким людям, які просто зараз захищають мене своїми життями та здоров’ям», - розповіла режисерка вистави Галина Джикаєва.

Донорами історій для вистави «Попіл мрій» стали митці/мисткині, які наразі перебувають у лавах ЗСУ. Герої та героїні - митці різних професій. Фотографія, кіно, драматургія, театральна педагогіка, акторство, режисура - поле їх мистецьких пошуків до 23 лютого 2022 року. Зокрема: своїми історіями поділилися: Олександр Жуган, Емма Солдатова, Ніко Лапунов, Галина Лютікова, Олег Шевчук. Антоніна Романова, Павло Паштет Белянський.

На Одещині відбулась прем'єра документальної вистави про митців та мисткинь, які служать в ЗСУ / Фото надані театром

«Дуже важко бути одночасно і актором, і донором. Причому донором для самого себе. Але це дуже важливий проєкт! Саме зараз, коли війна ще триває. Тому що саме зараз треба думати про те, які потрібно створити умови для того, щоб після Перемоги митці повернулися до мистецтва. Українського мистецтва», - розповів про свою роботу один з акторів театру Олег Шевчук.

Читайте також: У Яремчанському музеї створили експозицію пам’яті загиблого воїна

Покази вистав було організовано у сховищах та укриттях з метою безпеки глядачів та акторів театру - і недарма, адже відбувались на тлі звуків сигналу повітряної тривоги, яка нагадувала про контекст, в якому живуть українці вже понад 10 років.

В найближчий час «Лютий театр» планує продовжити показ вистави «Попіл мрій» в Одеському регіоні, а в планах - гастролі по Україні.

Як повідомляв Укрінформ, у Хмельницькому обласному науково-методичному центрі культури та мистецтва відкрили виставку грецької культурної спадщини зі зруйнованого музею Маріуполя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-