МКІП закликає передати вилучені у Медвечука картини українським музеям

МКІП закликає передати вилучені у Медвечука картини українським музеям

Укрінформ
Міністерство культури та інформаційної політики просить провести експертизу художніх робіт, вилучених в обвинуваченого у держзраді ексдепутата Ради Віктора Медведчука, і передати цінні твори українським музеям, які постраждали внаслідок війни або були пограбовані росіянами.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба МКІП

У МКІП заявили, що культурна цінність цих творів мистецтва може значно перевищувати економічну.

Як поінформували в міністерстві, “понад 20 років з бюджету України не виділяються кошти на поповнення колекцій музеїв державної та комунальної власності. Водночас із початком агресії РФ з 2014 року Музейний фонд України втратив понад 1 700 000 предметів, які Росія викрала, знищила чи пошкодила”,

Згідно зі статтею 18 Закону “Про музеї та музейну справу”, державна частина Музейного фонду України формується, зокрема шляхом передачі обернених згідно із законодавством у дохід держави музейних предметів та предметів музейного значення.

Читайте також: У музеї на Закарпатті сподіваються на повернення картин із колекції Медведчука

У квітні 2022 року під час кримінального провадження співробітники Державного бюро розслідувань та Служби безпеки України заарештували 264 картини Медведчука.

За рішенням суду, їх передали в управління АРМА для реалізації.

Зокрема у колекції наявні роботи закарпатських митців ХХ століття, як-от Йосипа Бокшая, Гаврила Глюка й Адальберта Ерделі, пейзаж живописця Володимира Орловського, картина Івана Айвазовського, а також ікони з бурштину і бісеру. На це час ці твори перебувають у Національному художньому музеї на тимчасовому зберіганні.

Як повідомляв Укрінформ, Національне агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) готує до реалізації 264 картини, що належали Медведчуку

Фото: slidstvo.info

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-