У палаці Терещенків на Житомирщини створили артцентр

У палаці Терещенків на Житомирщини створили артцентр

Фото
Укрінформ
У палаці Терещенків ХІХ ст. у Червоному на Житомирщині створили артцентр.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів засновник громадської організації «Червоне туристичне», гід Тарас Коновалов.

«Артцентр облаштований у корпусі маєтку, який наприкінці ХІХ ст. добудували Терещенки. Я хотів втілити цю ідею в життя ще з 2020 року з метою популяризації пам’ятки та привернення уваги до того, що вона потребує реставрації. Артцентр туристи відвідують під час екскурсії маєтком», - зазначив Коновалов.

За його словами, в артцентрі є картини, фотографії, а також представлені артефакти. Зокрема, там можна побачити картини маєтку та будинку культури, знищеного пожежею, копії фотографій засновників маєтку Адольфа Грохольського та його дружини Ванди Радзивіл-Грохольської, Федора Федоровича Терещенка, який побудова у Червоному авіамайстерні, льотчиці Любові Голанчикової, що випробовувала там літаки.

Там також є артефакти, які передали в артпростір місцеві жителі. З-поміж іншого це фібули початку нашої ери, монети 1620-х років, шамотна (вогнетривка) цегла з палацу, стіл другої половини ХІХ ст.

У палаці Терещенків на Житомирщини створили арт-центр / Фото: Тарас Коновалов

В артпросторі туристів пригощають кавою та чаєм.

Як повідомляв Укрінформ, Господарський суд Житомирської області ухвалив повернути державі маєток Терещенків у смт Червоне, який перебував у власності Житомирської єпархії УПЦ МП. Північно-західний апеляційний господарський суд розглянув апеляційну скаргу УПЦ МП на це рішення та залишив її без задоволення.

Раніше Верховний суд підтримав позицію Житомирської обласної прокуратури щодо незаконності передачі палацу Терещенків у смт Червоне у власність Житомирської єпархії УПЦ МП і ухвалив направити справу до суду першої інстанції для продовження розгляду та прийняття законного рішення на захист державних інтересів.

Будівля, про яку йдеться, зведена 1861 року Адольфом Грохольським, після його смерті перейшла у власність відомого мецената та цукрового промисловця Миколи Терещенка. Після приходу більшовиків там облаштували сирітський притулок, а згодом – фабрично-заводське училище.

Читайте також: На Житомирщині згоріла пам’ятка архітектури кінця XIX століття

Об’єкт є пам’яткою архітектури місцевого значення.

У 2000 році ВАТ «Червоненський цукровик» безкоштовно передав маєток у власність Житомирської єпархії. У 2001 році в частині палацу створили Червоненський Свято-Різдва Христового жіночий монастир, підпорядкований Житомирській єпархії УПЦ МП. Охоронного договору на пам’ятку архітектури єпархія не мала.

Бердичівська окружна прокуратура встановила факт протиправного вибуття майна державної форми власності – садиби Терещенка і звернулася до суду з позовом про повернення втраченої нерухомості державі. Усі судові рішення про відмову прокуратура оскаржила.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-